Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2013. November 08. 07:00, péntek | Helyi
Forrás: Rubato Művészeti Egyesület

Kárpátalján koncertezett a Rubato Band

Kárpátalján koncertezett a Rubato Band

Sikert arattak a csornai fúvósok.

A csornai Kerényi György Művészeti Iskola növendékeiből és a marcaltői Rubato Művészeti Egyesület tagjaiból álló Rubato Band fúvószenekar az őszi szünetben 4 napot töltött Kárpátalján.Az út költségeit pályázati forrásokból biztosították. Ez a pályázat hazai és határon túli együttműködéssel megvalósuló tehetséggondozó programokról szólt.

A kárpátaljai származású Orosz Árpád, a zenekar vezetője, a művészeti egyesület elnöke tájékoztatta portálunkat a turnéról.
- Nagy öröm és meglepetés volt, hogy nyertünk ezen a pályázaton. Mindenképpen az őszi szünetben akartuk megvalósítani a programot, mert a zenekar tagjai általános- és középiskolások, egyetemisták.

Október 30-án este indultunk Csornáról, és másnap reggel érkeztünk a beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnáziumba. Ennek kollégiumában volt a szállásunk. Meleg reggelivel vártak bennünket, majd az esti koncertre próbáltunk, hiszen zenekarunk munkájában most „vendég zenészek” is részt vettek, akikkel még nem dolgoztunk soha együtt.Ebéd után ellátogattunk a beregszászi Illyés Gyula Magyar Színházba. Itt természetesen betekinthettünk az öltözőkbe, jelmez- és díszlettárba, ismerkedtünk az előadások kulisszatitkaival. Balázsi József igazgató úr mesélt a színház viszontagságos történetéről is.

Az első koncertünket Tiszapéterfalván adtuk, ahol a helyi művészeti iskola látott vendégül bennünket. Szívet melengető érzés volt, amikor a koncert végén a közönség állva tapsolt, és 3 ráadás darabot is „kikövetelt”. Régi kollégáimtól sok szakmai dicséretet és kedves ajándékokat kaptunk.

Péterfalván igazán színes kulturális élet folyik: a nyári zenei táborok mellett képzőművészek is alkotnak, akik a nyári akadémiájuk „terméséből” 1-1 képet adományoznak a helyi képtárnak. Ezt a színes gyűjteményt Biky Ottó kollégám, a csornai Kerényi György Művészeti Iskola vezetője mutatta meg nekünk, aki péterfalvi származású.

A pénteki nap a kirándulásé volt: felmentünk a munkácsi várba és a Vereckei-hágóhoz. Mindannyiunknak különleges élmény volt ilyen történelmi helyeken sétálni.

Szombaton Beregszásszal ismerkedtünk. Megnéztük a felújított főiskola épületét, a református templomot és természetesen a piacra is kimentünk. Érdekesség, hogy a marcaltői iskola falát díszíti egy festmény, ami a beregszászi református templomot ábrázolja.

Délután a Beregszászi Művészeti Iskola dísztermében koncerteztünk. Nagyon jó érzés volt bemutatni egykori tanáromnak, mit értem el magyarországi munkám során. Szakmai kérdésekről is beszélgettünk, és megállapodtunk, hogy folytatjuk a közös tehetséggondozó programot.Kárpátalján szegénység van, de az emberi kapcsolatok gazdagok: mindenhol szeretettel, barátsággal, kedvességgel fogadtak bennünket, csodálatos 4 napot töltöttünk ott.

A munkácsi várban

A vereckei emlékműnél

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 16:00, szombat | Helyi

Emlékezzünk és emlékeztessünk

Pályázati felhívás a magyarországi holokauszt 80. évfordulójának alkalmából.

2024. Május 04. 13:00, szombat | Helyi

Madárfiókát találtam, mit tegyek?

Útmutató szakértőktől.

2024. Május 04. 09:00, szombat | Helyi

Nyári alkotótábor gyerekeknek Beledben

Érdeklődni jelentkezni a művelődési házban lehet.

2024. Május 03. 16:00, péntek | Helyi

NAV-Mobil: ellenőrizze egyszerűen adószámláját!

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) mobilappjában pillanatok alatt ellenőrizheti adószámláját, azaz, hogy van-e tartozása, esetleg túlfizetése a NAV-nál.