Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Május 22. 07:07, kedd | Belföld
Forrás: mno / MTI

Kedden fizetik ki a Malév-dolgozók áprilisi bérét

Kedden fizetik ki a Malév-dolgozók áprilisi bérét

Kedden utalják a Malévesek áprilisi bérét – derül ki a légitársaság hétfői tájékoztatásából.

Emlékeztetnek rá: a Malév Zrt. 2012. február 3-i leállását követően megkezdődött a munka törvénykönyve szerinti csoportos létszámleépítés folyamata, amely 1021 munkavállalót érint.

A csődeljárás és a felszámolás keretében a munkavállalók januári és februári bérüket még a Malév Zrt. saját forrásából rendben és időben megkapták. A márciusi bérkifizetések rendezésére a Malév számláján már nem állt rendelkezésre elegendő pénzeszköz, így ezt a Bérgarancia Alapból hívták le és fizették ki.

Az alapból maximálisan kifizethető összeg személyenként összesen bruttó 1 013 000 forint. A Munkaügyi Központtal történő szoros együttműködés eredményeként április második felében a munkavállalók 97 százaléka teljes mértékben megkapta a Bérgarancia Alapból az esedékes márciusi követelését.

A Malév nem tudott fedezetet biztosítani az áprilisi követelések teljesítésére sem, amelyben már a felmondási időre járó keresetek, illetve végkielégítések is megjelentek, így ezt is a Bérgarancia Alap terhére kellett lehívni. Ezeket május 22-én fizetik.

A bérgarancia-korlátból fakadóan azonban az alap az esedékes áprilisi követeléseket a dolgozók mintegy 85 százalékánál már csak részben tudta fedezni, ennek megfelelően esetükben az eddig ki nem fizetett és ezután esedékes kifizetésekre a Bérgarancia Alapból további forrás nem áll rendelkezésre – fogalmaznak.

Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter a parlament honlapján olvasható írásbeli válaszában kifejtette, hogy az áprilisi fizetések kifizetésén túl további 500 millió forint áll majd rendelkezésre az alapból a munkaviszony megszüntetésével kapcsolatos járandóságok kifizetésére.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.