Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Február 20. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Kékfrank és korona: helyi pénzektől élénkül a gazdaság

Kékfrank és korona: helyi pénzektől élénkül a gazdaság

Egyre jobban terjed Magyarországon a helyi pénzek használata. Az első regionális hazai fizetőeszköz, a soproni kékfrank 3 éve került forgalomba, majd 2012-ben további két utalvány, a balatoni és a Bocskai korona született meg. A három regionális fizetőeszköz márciusban szövetségre lép egymással. Az együttműködés célja, a hasonló kezdeményezések támogatása, valamint a vonatkozó törvényjavaslatok véleményezése. A Rádió Orient műsorában Leitold László és Perkovátz Tamás beszélt a helyi pénzek gazdaságélénkítő és közösségépítő hatásáról.

A köznyelven csak helyi pénznek nevezett pénzhelyettesítő utalvány a rendes utalványokkal ellentétben többszörösen felhasználható. A világon ma több mint kétezer ilyen fizetőeszköz létezik. A Rádió Orient műsorában Leitold László elmondta, a helyi pénz alkalmazásának oka a lokális gazdaság élénkítése, a helyi forgalomba kerülő pénzmennyiség irányítása a regionális gazdasági szereplők felé. Ez a megoldás biztosítja, hogy a megtermelt jövedelem helyben maradjon. „Ez a pénztípus csak egy zárt közösségen belül mozoghat, szerződött elfogadóhelyei vannak” – emelte ki a Balaton Korona Zrt. elnöke.

A helyi pénz forgalomba hozásához tőkével és felelősségvállalással bíró jogi személyre van szükség. A Balaton Korona Zrt. elnöke hangsúlyozta, a soproniak szövetkezettel, míg a hajdúnánásiak önkormányzati tulajdonban lévő közüzemi vállalattal oldották meg a kérdést. „A balatoni koronát egy erre a célra létrehozott részvénytársaság bocsátja ki. A tagok között önkormányzatok, a Veszprém Megyei Kereskedelmi- és Iparkamara, valamint helyi magáncégek vannak” – beszélt a balatoni helyzetről az OrientPress Hírügynökség közigazgatási rádiójának vendége.

A 2012. március 22-én forgalomba került balatoni koronának jelenleg körülbelül 200 elfogadóhelye van. Az elnök a regionális pénz előnyeként a kedvezményeket emelte ki. „A felhasználók 2-10 százalékos, de akár 20 százalékos kedvezményt kaphatnak, amennyiben balatoni koronával fizetnek. A jövőben további piaci szereplőket is érdekeltté kell tenni” – hangsúlyozta a vendég.

A 3 éve forgalomba került soproni kékfrank tapasztalatairól Perkovátz Tamás beszélt. A helyi fizetőeszköz kigondolója kiemelte, ez az egyetlen olyan regionális pénz, amelyet két országban fogadnak el. A vendég a jó gyakorlat folytatására hívta fel a figyelmet. „A 3 helyi magyar pénz szövetségégével nagyobb értéket tudunk előállítani. Együtt sokkal hasznosabbak vagyunk” – emelte ki.

Az európai unós irányelvekkel és a hazai szabályozással teljesen konform a pénzhelyettesítő utalványok alkalmazása – szögezte le Perkovátz. A vendég elmondta, a helyi pénz a gazdaságélénkítő hatás mellett fontos közösségépítő eszköz. „Amennyiben nincs meg a humánerőforrás és a szaktudás a gazdasági értékek teremtéséhez, sohasem indul meg a fejlődés. A regionális fizetőeszközök erősítik az atomizált közösségeinket, fokozzák a kohéziót és az összetartást” – jelentette ki a soproni kékfrank megálmodója.

A Rádió Orient vendége a jegybank közelmúltban kiadott, helyi pénzeket kritizáló véleményére is reagált. Perkovátz kiemelte, a pénzhelyettesítő utalványok és a forint egymás komplementerei, nem zárják ki a másikat. Leitold hozzátette, a válságban a csoda várása helyett tenni kell valamit. „Helyi nagyságrendben próbálunk megoldást találni. Igaz, hogy a helyi pénzek nem oldják meg az ország, az unió vagy a világ gondját, de ennek ellenére segítenek a kis közösségeknek” – hangsúlyozta. Hozzátette, a balatoni korona turisztikai attrakcióvá is válhat.

A helyi pénzek terjedésére a Nemzetgazdasági Minisztérium egy a rendszert szabályozó javaslattal reagált. A tervezet tőkekövetelményeket írna elő, valamint meghatározná, hogy a helyi pénzek forintfedezete milyen befektetésekben állna. A Balatoni Korona Zrt. elnöke kiemelte, támogatják a komplex szabályozást. „Nem érdekünk, hogy résszabályozatlanságokat kihasználó piaci szereplők jelenjenek meg. Ezért történik a Helyi Pénzek Szövetségének megalakítása. A szakmai érdekképviseletként funkcionáló szerv a törvényalkotó munkában véleményezéssel venne részt” – beszélt a jövőről Leitold László.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország