Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2021. Február 10. 13:00, szerda | Helyi
Forrás: Pannon-Víz Zrt

Kemény fagyok jönnek, talán még nem késő ellenőrizni a vízórákat és szigetelni, ha kell

Kemény fagyok jönnek, talán még nem késő ellenőrizni a vízórákat és szigetelni, ha kell

A Pannon-Víz felhívja a fogyasztók figyelmét a fagy elleni védekezésre.

Sajnos most több olyan háztulajdonos lehet, aki betegség, vagy kórházi kezelés miatt nem tudta ingatlanját felkészíteni a téli hidegekre. Gondoljuk át: rokonainknál, ismerőseinknél találkozhatunk-e hasonlóval? Még nem késő megtenni az óvintézkedéseket.

Ha otthonunkban reggelente már most metszően hideg víz folyik csapjainkból, valami gond lehet a szigeteléseinkkel. Érdemes megkeresni és pótolni a hiányosságokat! Ha pedig egy hideg téli reggelen hiába nyitogatjuk vízcsapjainkat, egyikből sem jön víz, valószínű, hogy nálunk is fagyás történt.

A tavalyi szezon első fagyásával december elején találkoztak a pannon-vizes szerelők. Győr Újvárosban egy családi ház lakói kerti csapjukat se nem víztelenítették, se nem szigetelték. A hajnali hidegben megfagyott a csőben lévő víz, jégdugó keletkezett a házba bemenő vízvezetékben is. Szerencséje volt a tulajdonosnak, korán keltek, hamar észrevették. Így még ki tudták melegíteni mielőtt szétroppantotak volna vezetékeik.

A vízaknában lévő vízórát még akkor is érdemes valamilyen nedvességet taszító szigetelőanyaggal beborítani, "felöltöztetni", ha úgy gondoljuk, hogy "elég mélyen" helyezkedik el. Legjobb a többrétegűre hajtogatott építési fólia vagy bármi más nem nedvszívó szigetelőanyag. Sokan megelégszenek azzal, ha „rádobnak egy rossz kabátot a vízórára”. Ha a szigetelőanyag átnedvesedik, semmit nem ér, ugyanúgy átengedi a hideget, minhat télen egy nedves kabátot terítenénk magunkra. Használjunk olyan szigetelőanyagot, ami nem nedvesedhet át!

Legjobb a vízmérőaknát felül is gondosan szigetelni. Erre a célra kitűnően használhatunk 4-5 cm vastag kemény műanyag hőszigetelő (hungarocell) lapot. Vágjuk pontosan akkora méretűre, amekkora az aknánk nyílása, és alulról rögzítsük a fedőlaphoz.

Ne feledkezzünk el a kerti csapról sem, engedjük le belőle a vizet, szigeteljük, csomagoljuk be a szabadon álló részeket. A csővezeték - különösen szeles időben- könnyen „levezetheti a hideget” az aknába.

A lakatlan házak, nyaralók, télen lakatlan épületek ilyenkor különösen nagy veszélynek vannak kitéve. Ezek víztelenítéséről, fagymentesítéséről oldalunkon találnak hasznos tudnivalókat.

Ha gondosan szigetelünk, nem érhet bennünket meglepetés!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 16:00, péntek | Helyi

Közlekedés fénysorompóval biztosított vasúti átjáróban

Óvatosan vezessenek a vasúti átjáróban!

2024. Április 19. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2024. Április 19. 09:00, péntek | Helyi

Vezetéstechnikai hibák, ráfutásos balesetek!

Baleset-megelőzési tanácsok szakértőktől.

2024. Április 18. 16:00, csütörtök | Helyi

71 lakástűz az első negyedévben

Az 71 tűzzel érintett épület közül egyikben sem volt füstérzékelő.