Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2012. Június 02. 09:46, szombat | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Kemény szavakkal bírálta az eurozóna tagállamait az EKB elnök

Kemény szavakkal bírálta az eurozóna tagállamait az EKB elnök

Az Európai Központi Bank elnöke kritizálta az eurózóna tagállamainak tétlenségét.

Mario Draghi szerint sürgősen össze kell szedniük magukat a tagországoknak, ha nem akarják látni a közös pénzrendszer végét - még akkor is, ha bizonyos fontos fiskális kérdésekben valamennyit fel is kell áldozniuk a függetlenségükből - számol be róla a privatbankar.hu.

Draghi szerint sürgősen meg kell alkotni azokat a terveket, amelyek az erősebb fiskális együttműködés irányába mutatnak - még ha ez azzal is jár, hogy az eurózóna tagállamainak bizonyos mértékben le kell mondaniuk szuverenitásukról. Draghi a tönk szélén álló spanyol bankszektor kapcsán azt mondta: egy regionális bankunióra lenne szükség, közös betétbiztosításra valamint egy olyan központi alapra, amely a problémákkal küszködő hitelintézeteken segíthetne. Szavai szerint a a pénzügyi krízis miatt a kockázatkerülés mára már drámai szintre emelkedett.

Habár Németország mindeddig ellenállt mindenféle kollektív európai banki megoldási módszernek, garanciarendszernek, betétbiztosítási elképzelésnek vagy a megszorítások nélküli mentőcsomag-osztogatásoknak, Draghi szerint egy több pilléren nyugvó bankunió fontos üzenetet hordozna a piacok számára, mely szerint az eurózóna egységesen támogatja az összes pénzintézetét függetlenül attól, hogy melyik tagállamban van a székhelye. Az EKB elnöke a bankunió megalakítását egy fontos szimbolikus lépésnek tartja a szorosabb fiskális együttműködés felé vezető úton.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.