Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2022. Március 31. 09:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság

Kerékpárosok, motorkerékpárosok figyelem!

Kerékpárosok, motorkerékpárosok figyelem!

A biztonságos közlekedés legfontosabb szabályai két keréken.

A tavasz beköszöntével egyre többen ülnek kerékpárra, motorkerékpárra anélkül, hogy ismernék az ezzel járó veszélyeket. A balesetek elkerülése érdekében a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság összegyűjtötte ezen járművekkel történő biztonságos közlekedés fontosabb elemeit.

A kedvezőtlen út-, és látási viszonyokon túl, kiemelt veszélyt jelent, hogy a közlekedés résztvevői nem tekintik egyenrangú társnak a két keréken haladókat, ezt a tényt sajnálatos módon az egy nyomon haladó járműveket érintő személyi sérüléses közúti közlekedési balesetek száma is igazolja.

Biztonságuk érdekében a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság az alábbiakra hívja fel a közlekedők figyelmét:

A kerékpárosok tekintetében:

- Kerékpárral alapvetően az úttesten kell közlekedni. Amennyiben az úttest mellett van kerékpárút vagy gyalogos- és kerékpárút, akkor azon kell a biciklivel haladni. - - - Kivételes esetben van lehetőség arra, hogy a kerékpáros a járdán közlekedjen. Ilyen az, ha az úttest a kerékpározásra alkalmatlan, azaz az út minősége nem teszi lehetővé a biciklivel való közlekedést. Továbbá táblával jelzett főútvonalon 12 éven aluli gyermek nem kerékpározhat, neki a járdán kell közlekednie. A kerékpáros maximális sebessége járdán 10 km/h. A fenti eseteken kívül nincs lehetőség a kerékpárral a járdán való közlekedésre!
- Kerékpárral az útpadkán, az úttesten csak egy sorban szabad haladni.
- Kijelölt gyalogos-átkelőhelyen - a KRESZ utasításának megfelelően - a kerékpárról le kell szállni, és azt tolva szabad csak az úttesten áthaladni! A gyalogátkelőhelyen csak a gyalogosoknak van elsőbbsége, a kerékpárosoknak nincs!
- Az utat keresztező kerékpárúton lehet a kerékpárt hajtva közlekedni, ezeken a helyeken a közút kezelője megfelelő táblázással szabályozza az elsőbbséget.

A motorkerékpárral közlekedők számára:

- Közlekedjen fokozott figyelemmel! Mindig számítani kell arra, hogy bármelyik pillanatban hirtelen kell fékezni, esetleg vészfékezés közben kikerülési manővert is végre kell hajtani.
- A helyes követési távolság megválasztása igen fontos, de emellett mindig úgy kell motorozni, hogy legyen menekülő útvonal. Hirtelen veszélyhelyzet esetén nem az akadályt kell nézni, hanem a menekülő útvonalra kell koncentrálni.
- Használjon megfelelő védőfelszerelést! A motorkerékpárosokat a gépkocsikban jellemző passzív biztonsági megoldások nem védik, így közlekedési baleset esetén testük közvetlen fizikai behatásoknak van kitéve. Az élénk színű bukósisak, motorosruha és motoros csizma nemcsak könnyebben észrevehetővé teszi a motorost a közlekedés többi szereplője számára, de egy esetlegesen bekövetkező balesetben a súlyos sérülések kockázatát is csökkentik.
- Csak felkészülten, felkészített motorral induljon útnak! A motorkerékpárok közlekedésben történő részvételének is alapfeltétele a műszakilag kifogástalan állapotú jármű és a vezető felkészültsége a motorozásra.

A rendőrség felhívja a gépjárművezetők figyelmét, hogy közlekedésük során kiemelt figyelemmel legyenek a motorral, kerékpárral közlekedőkre! Legyenek türelmesek, toleránsak, az „Állj! Elsőbbségadás kötelező" jelzőtábla szabályait a kétkerekűvel közlekedők esetében is minden esetben tartsák be!

…hogy mindenki hazaérjen!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 16:00, csütörtök | Helyi

71 lakástűz az első negyedévben

Az 71 tűzzel érintett épület közül egyikben sem volt füstérzékelő.

2024. Április 18. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze - a legújabb állásajánlatok

A heti Szuperinfóból

2024. Április 18. 09:27, csütörtök | Helyi

Egy kapuvári férfi lett internetes csalás áldozata

A kapuvári nyomozók megtalálták a tettest, vádat emelnek ellene.

2024. Április 17. 16:00, szerda | Helyi

Magyarkeresztúrról eltűnt férfit keresnek a rendőrök

A 45 éves férfi megtalálása érdekében a csornai rendőrök az állampolgárok segítségét kérik.