Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Február 08. 13:39, szerda | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI - Fotó: Reuters

Kérik, hogy halasszák csütörtökre a repülőútjukat

Kérik, hogy halasszák csütörtökre a repülőútjukat

Több száz járatot voltak kénytelenek törölni szerdán is a légitársaságok a francia repülőtereken a légi közlekedésben dolgozók harmadik napja tartó sztrájkja miatt.

Az utasok előzetes értesítése miatt ugyanakkor nem alakult ki káosz a terminálokon.

A munkabeszüntetésben leginkább érintett légitársaság, az Air France szerdán tengerentúli járatainak 40, Európába közlekedő gépeinek 30 százalékát törölte előre, de a délelőtt folyamán tucatnyi járatról csak az utolsó pillanatban derült ki, hogy nem indul el.

Az Air France hétfő óta 120 ezer e-mailt és SMS-t küldött szét utasainak a járattörlésekről és késésekről annak érdekében, hogy elkerülhető legyen a káosz a repülőtéri pultok előtt. A légitársaság továbbra is arra kér mindenkit, hogy amennyiben lehetséges, halassza repülőútját csütörtök utánra, miután véget ért a munkabeszüntetés.

A pilóták legjelentősebb szakaszervezete, az SNPL szerint az Air France pilótáinak több mint hatvan százaléka csatlakozott szerdára a megmozduláshoz. Yves Deshayes az SNPL elnöke úgy tudja, hogy a légi közlekedésben dolgozók mintegy ötven százaléka vesz részt hétfő óta a sztrájkban, az Air France viszont azt közölte, hogy a pilóták 30, az légi kísérőknek pedig 15 százaléka jelezte részvételét a munkabeszüntetésben.

A pilóták közben bejelentették, hogy a sztrájk befejezését követő napon, pénteken fogadják delegációjukat a közlekedési minisztériumban. Ezt a tárca egyelőre nem erősítette meg. A szakszervezeti elnök azt mondta, hogy a tiltakozás esetleg folytatása – a február végi iskolai szünet idején – azon múlik, hogy mit tudnak elérni a pénteki megbeszélésen. „Ha a minisztériumnak vannak számunkra javaslatai, akkor felelősebb és okosabb lett volna a sztrájk vége előtt tudatnia velünk azokat. Az már biztos, hogy a sztrájkot csütörtök estig folytatjuk, hiszen a kormány előbb nem kíván minket fogadni” – tette hozzá.

A kötelező minimum szolgáltatás bevezetése ellen hétfőtől csütörtökig tartó munkabeszüntetés az első olyan tiltakozás, amelyben a francia légi közlekedésben dolgozók valamennyi kategóriája – pilóták, légi kísérők és a földi személyzet – közösen vesz részt.

A szakszervezetek a francia nemzetgyűlés által már elfogadott törvénytervezet ellen tiltakoznak, amely a légi forgalomban sztrájkolókat arra kötelezné, hogy részvételi szándékukat egy sztrájkban 48 órával korábban bejelentsék, és az utasokat 24 órával előre értesítsék a várható fennakadásokról. A szenátus február 15-én dönt a tervezetről.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.