Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Április 12. 05:00, péntek | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Kétezer gyermeknek nincs helye az iskolákban szeptembertől

Kétezer gyermeknek nincs helye az iskolákban szeptembertől

Elsősorban új osztályok indításával, nem pedig az osztályok létszámának növelésével igyekeznek elhelyezni azt a mostanra csaknem kétezer gyermeket, akinek körzeten, tankerületen belüli elhelyezéséről még gondoskodni kell – mondta a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ elnöke a közszolgálati rádió reggeli műsorában.

Marekné Pintér Aranka emlékeztetett: a parlament hamarosan törvényi felhatalmazást ad a létszámmódosításra is, ezzel a lehetőséggel azonban csak ott élnek majd, ahol az új osztály indítása sem elegendő, vagy nem biztosítható. Más megoldásokat is mérlegelnek, például újabb helyiségek használatba-, bérbe vételét, de legkésőbb május végére meg kell oldani a helyzetet – hangsúlyozta az elnök.

A jogszabály szerint a lakcím szerint beiskolázási körzet az, ahova a tanulót fel kell venni – magyarázta a KLIK elnöke. A körzeteket a kormányhivatal határozta meg, és a központ arra törekszik, hogy ennek megfelelően történjék a felvétel is. Természetes azonban, hogy vannak „népszerűbb” intézmények, ahova többen járnának, körzeten kívül is. Azt, hogy ide végül kit vesznek fel, az igazgató egy meghatározott szempontrendszer alapján dönti el, amelynek élén a hátrányos helyzet, illetve a sajátos nevelési igény áll, de szerepet játszik az is, hogy a testvér hol tanul, a szülő hol dolgozik. Ha az intézményben ezek után is maradnak helyek, azokról sorsolással kell dönteni.

Marekné Pintér Aranka hangsúlyozta, az érezheti magát nagyobb biztonságban, aki a körzetébe jelentkezett, akik körzeten kívülről választottak, nehezebb helyzetben vannak. A túljelentkezés döntően Budapest néhány kerületét, valamint Dunakeszit és Budakeszit érinti, a nagy létszámok pedig elsősorban a fővárosi kerületekben lehetnek jellemzőek - mondta a KLIK elnöke. Marekné Pintér Aranka a 180 percben beszámolt arról is, hogy a legfrissebb adatok szerint majdnem 95 ezer beiratkozáson megjelent gyermekről tudni, azaz ennyi kisiskolás kezdi meg tanulmányait szeptemberben, és 1953 gyereknek nincs még helye - számol be a hirado.hu.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.