Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2016. Október 08. 06:00, szombat | Belföld
Forrás: mti

Kétmilliárdos csalás miatt nyomoz az ügyészség

Kétmilliárdos csalás miatt nyomoz az ügyészség

Egy kétmilliárd forintos, hitelszerződéssel kapcsolatos csalás miatt indított nyomozást a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) feljelentésére a Budai Nyomozó Ügyészség.

A Fővárosi Főügyészség pénteki, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az ügyben eddig két cégvezetőt gyanúsítottak meg, akik ugyanazon cégcsoporthoz tartozó vállalatokat vezettek. A két üzlettárs 2009-ben megállapodott abban, hogy a cégcsoport egyik, több milliárd forintos tartozásának jelentős részét újabb hitel felhasználásával fizetik vissza.

Ennek érdekében 2010-ben forgóeszköz finanszírozására színlelt hitel-keretszerződést kötöttek a korábbi hitelt is nyújtó bankkal, amivel azonban a fentiek szerint ténylegesen egy új hitelszerződést lepleztek.

A két gyanúsított a 2,14 milliárd forint összegű hitel nyújtásához bankgarancia vállalását kérte egy másik banktól. Ehhez valótlan adatokat és hamis okiratokat, valótlan értékbecsléseket használtak fel, így megtévesztve a bankgaranciát vállaló bank döntéshozóit.

A hitelt 2010 októberében folyósították, és az összeget még aznap átutalták a korábbi hiteltartozás kiegyenlítésére.

Az ügyészség indítványozta az egyik gyanúsított előzetes letartóztatását, erről pénteken születhet döntés.

A bűncselekmény szervezettsége miatt az ügyészség vizsgálja az érintett pénzügyi intézmények több munkatársának esetleges felelősségét is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.