Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Március 12. 14:09, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress

Ketyeg a diákhitel bomba az Egyesült Államokban

Ketyeg a diákhitel bomba az Egyesült Államokban

Amerikai elemzők szerint a gazdasági válság után egyre többen nem tudják fizetni tartozásukat. A diákhitel sok amerikai fiatalnak teszi lehetővé a diplomát, de komollyá nőhet az adósságteher a végzés után.

Elemzők figyeltek fel arra, hogy országos szinten 900 milliárd dollárnyi az összesített kinntlévő diákhitel, ami 200 milliárd dollárnyival haladja meg az amerikai polgárok hitelkártya adósságait. A vészjelzést azonban főleg azért adták le, mert a diákhitel adósok több, mint egynegyedének törlesztési lemaradása van – írta Martin-Kovács Miklós a Gazdasági Rádió chihagói tudósítója.

Az Egyesült Államokban a lakosság, mintegy 6 százaléka tanul a felsőoktatásban, ez nagyjából 20 millió diákot jelent. Nagyon sok diák veszi igénybe a hitelt az egyetemi évek alatt és a végzéskor gyakran kezdik úgy a munkát, hogy átlagosan 23 ezer dollárnyi kölcsönt kell visszafizetniük. Ez az egyéb havi állandó kiadások mellett húzós is lehet. Minden tizedik esetben átlagosan több, mint a duplája, 54 ezer dollárnyi a diákhitel. Az ifjú adósok három százalékának 100 ezer dollárnál többet kell visszafizetnie.

Társadalomtudósok szerint mindennek sokféle hatása van, különösen akkor, amikor a friss diplomásoknak az USA-ban is nehéz jó állast találniuk. A törlesztés hosszú évekre komoly teher sokak számára és adott esetben erősen befolyásolja családalapítási, otthonteremtési, autóvásárlási terveiket is. Ha minden jól megy és folyamatosan jól fizető állásban dolgozik a diákhitelt felvevő fiatal amerikai, akkor néhány év alatt letudhatja a törlesztést, de, mint a Marketplace című rádióműsor jelzi: mostanában erősödik az ügyfélforgalom az egyéni csődre szakosodott jogászok irodáiban és ennek egyik komoly oka a diákhitel. A mindenkori amerikai kormányzat időről-időre igyekszik enyhíteni a terheken, de az adósság legnagyobb hányadát törleszteni kell Amerikában is.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.