Hírek
2017. Július 01. 15:00, szombat |
Helyi
Forrás: saját
Kezdődik a dinnyeszezon
Hogyan válhatsz dinnyeszakértővé?
Az idén július első heteiben, a tavalyi évhez képest 5-10 nappal korábban kezdődik a dinnyeszüret. Magyarországon az idén 5000-5200 hektáron ültettek görögdinnyét a kertészek, a termőterület 8-10 százalékkal csökkent tavalyhoz képest. A várható termésmennyiség 200-210 ezer tonna, ami a 10 százalékkal kevesebb, mint az előző évi termés.
A legtöbb dinnyetermelő az elmúlt években jelentős technológiai és fajtaváltást hajtott végre, így a termelők azt remélik, hogy kedvező időjárás mellett rendkívül jó minőségű dinnyével tudják ellátni a fogyasztókat. Tovább nőtt az oltott dinnye részaránya, ez a kiültetett mennyiség mintegy kétharmadát teszi ki. Ennek a technológiának az a fő előnye, hogy bizonyos kórokozók ellen nem kell védekezni, nem kell 5-6 éves vetésforgóval számolni, valamint a nagyobb gyökérzet és lomb miatt kisebb a minőségromlás veszélye.
A magyarországi görögdinnye fogyasztás évente 15-16 kilogramm fejenként. A vásárlók a közepes méretű, 4-6 kilogramm súlyú dinnyét keresik, mert ezek könnyen szállíthatók és hűthetők, míg a nagyméretű, 8-10 kilósnál nagyobb dinnyék eladhatósága csökkent az utóbbi években. Folyamatosan növekszik a magnélküli dinnyék aránya nemcsak az export eladásoknál, hanem belföldön is. Választékbővítésként a piros színű mellett megjelent 1-2 százalékban a sárga bélű dinnye is. - olvasható az mti-n.
Így válaszd ki a legjobb dinnyét
Gyakran szembesülünk azzal, hogy a hazacipelt dinnyének semmi íze, az állaga pedig inkább hasonlít egy kására, semmit a finoman roppanó édes dinnyére. Mióta nem szabad lékelni az üzletekben a dinnyét kissé zsákbamacskának tűnik a vásárlás. Sokan meg szokták kopogtatni és úgy tűnik, ez a módszer szinte mindig beválik, persze ha az ember ért hozzá. Ha jó a dinnye, akkor mély hangja van. De hát mihez képest kell mélynek lennie? Ez örök dilemma. Szerencsére néhány külső jellemző alapján is profi dinnyeszakértőkké válhatunk.
A görögdinnye nem utóérő növény, ezért leszedés után nem javul a minősége és nem fog beérni sem az üzletben, sem az út menti dinnyeárusnál, sem otthon a hűtőbe téve. Csak a jókor leszedett, érett dinnye a jó. Ezekre a külső tulajdonságokra figyelj:
- Jellemzően minden görögdinnyén van egy világosabb folt. Ez legyen minél sárgásabb. A nagyon világos vagy fehér szín nem jó jel, mert ez azt jelenti, hogy túl korán szedték le a dinnyét és még nem érett be a földeken.
- Vizsgált meg a szárát! A zöld szár nem jó, mert korai szüretelésre utal. Ha viszont már el van száradva és barnás színű, az azt jelenti, hogy a gyümölcs szépen megérett addigra, amikor leszedték.
- Barna, repedésszerű, hálós minta azt jelzi, hogy finom édes a dinnye.
- A dinnye mérete is fontos: ne válassz túl nagyot, mert egyrészt nehéz hazavinni, másrészt nem fér be a hűtőbe, így körülményes lesz a tárolása. A közepes méretű, 4-6 kg-os, kerekded formájú dinnye jó választás és ez általában édesebb is.
Ezért érdemes fogyasztani
Alig van benne kalória, emellett kitűnő méregtelenítő és vesetisztító; a cukortartalma viszont közepesen magas. Van benne A, B és C vitamin, rengeteg ásványi anyag, ami jót tesz az immunrendszerünknek és az egészségünknek.
Kapcsolódó cikkek:
- Grilleztél már otthon hamburgert?
- Hogyan fázhatsz meg 40 fokban?
- Víz, víz, víz
- Fröccsöt is csak jó borból
- Mit pakolj az útra?
- Egy kis pszichológia: Így indulj neki a nyaralásnak
- Irány a vízpart!
- 3+1 okos tipp a nyári szünetre
- Ahol a madarak, mókusok járnak -
- 10 turnusban 13 tábor
- Helló nyár! Végre vakáció
Ezek érdekelhetnek még
2024. November 22. 09:00, péntek | Helyi
Mikulásváró Bősárkányban
Jelentkezési határidő november 27.
2024. November 21. 16:00, csütörtök | Helyi
A Pannon-Víz nevében próbálkoznak telefonos csalók
Felhívás