Városlista
2024. május 20, hétfő - Bernát, Felícia

Hírek

2023. Július 01. 13:00, szombat | Belföld
Forrás: mti

K&H: tovább javult a cégek hangulata

K&H: tovább javult a cégek hangulata

Tovább javult a cégek hangulata, ezzel kilépett a negatív tartományból a K&H nagyvállalati növekedési index, ami a magyarországi, kétmilliárd forint feletti éves árbevétellel rendelkező cégek következő egy évre vonatkozó várakozásait vizsgálja.

A kutatást összefoglaló pénteki közleményben a K&H ismertette: a mutató 2023 második negyedévében jelentősen, mínusz 6 pontról 0 pontra erősödött, négy negyedév után átlépte a negatív tartomány határát. A koronavírus előtti átlagosan 8 pont körüli érték ugyan még messze van, de a tavalyi mínusz 15 pontos mélypontot követő folyamatos javulás bizakodásra adhat okot - jelezték.

A javulás annak köszönhető, hogy a vállalatok saját kilátásaikat háromnegyed év után újra pozitívan látják, miközben a gazdaság megítélésében is jelentősen mérséklődött a negatív várakozás. A vállalati alindex mínusz 2-ről 5 pontra ugrott, ami az elmúlt egy év legjobb eredménye, a makro részindex pedig mínusz 19-ről mínusz 13 pontra javult.

Az indexet a kisebb, 2-3,9 milliárd forint közötti éves árbevételű vállalatok optimista hangulata húzza felfelé, az ennél magasabb éves árbevételű cégek várakozásai viszont továbbra is a negatív tartományban vannak. A 2-3,9 milliárd forint közötti éves árbevételű cégek indexe 3 ponton áll, a 4-9,9 milliárd közöttieké mínusz 2 ponton, míg a 10 milliárd forint feletti éves árbevételű vállalatoké mínusz 3 ponton.

A K&H nagyvállalati növekedési index szerint a kereskedelem és az ipar óvatos optimizmussal tekint a következő egy évre (1-1 pont), míg a szolgáltató szektor hangulata még javításra szorul (-2 pont).

A közép-magyarországi és kelet-magyarországi cégek bizakodóbbak (1-1 pont), a nyugat-magyarországi cégek viszont ennél visszafogottabban látják a következő 12 hónapot (-2 pont) - derült ki a K&H kutatásából.

Címkék: gazdaság

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 19. 17:32, vasárnap | Belföld

Hajóbaleset Verőcénél - BRFK: továbbra is keresik az eltűnteket

Továbbra is keresik a szombat éjjeli dunai hajóbalesetben eltűnteket, a Verőcétől délre található teljes magyarországi folyószakaszon

2024. Május 18. 16:00, szombat | Belföld

Baleset-tűz

Meghalt egy ember egy dombóvári háztűzben

2024. Május 17. 19:25, péntek | Belföld

Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban a Vodafone folyamatos hálózatfejlesztésének köszönhetően

A szolgáltató országos hálózatfejlesztési programja újabb mérföldkőhöz érkezett.

2024. Május 17. 18:41, péntek | Belföld

GVH: számos ponton módosít a Viber hatósági eljárás miatt

Számos ponton módosít a Viber internetalapú üzenetküldő szolgáltatás a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárásának köszönhetően - közölte a hatóság pénteken az MTI-vel