Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2021. Augusztus 20. 07:00, péntek | Életmód
Forrás: mti - illusztráció: mti

Kicsi a kockázata, hogy a beoltottak elkapják a vírust

Kicsi a kockázata, hogy a beoltottak elkapják a vírust

Alacsony a kockázata, hogy a Covid-19 ellen megfelelően, vagyis a szükséges két adaggal beoltott felnőttek megfertőződnek az új koronavírussal - állapította meg egy új, átfogó brit elemzés.

Azonban a beoltott, delta variánssal megfertőzött felnőttek vírusmennyisége az oltatlanokéhoz hasonló - számolt be a kutatás eredményeiről a The Guardian online kiadása.

Nagy számú bizonyíték támasztja alá, hogy az Egyesült Királyságban szignifikáns védelmet nyújtanak a Covid-19 elleni vakcinák a kórházba kerülés és a halálozás ellen - írta a The Guardian online kiadása.

Egy új, nagy szabású elemzés azonban azt mutatja, hogy noha alacsony a kockázata, hogy a megfelelően, vagyis a szükséges két adaggal beoltott felnőttek megfertőződnek, ha mégis elkapják a delta variánst, annyi vírust hordozhatnak, mint az oltatlanok.

A kutatók felhívták a figyelmet arra, hogy egyelőre nem tudni, mennyire fertőznek meg másokat az oltottak, ha elkapják a vírus delta variánsát.

Lehetséges, hogy nagy mennyiségű vírust hordoznak, de rövidebb ideig - mondta Sarah Walker, az Oxfordi Egyetem orvosi statisztikai és járványtani professzora.

"A tény, hogy nagy mennyiségű vírust hordozhatnak, arra utal, hogy a még oltatlanok nincsenek annyira védve a delta variánstól, amennyire reméltük" - tette hozzá Walker.

A Covid-19-hez köthető pozitív tesztek, kórházi ápolások és halálozások száma enyhén emelkedett az utóbbi hetekben az Egyesült Királyságban.

Az egyelőre elbírálásra váró tanulmány azt találta, hogy a vakcinák hatékonysága a korábban domináns alfa variánshoz képest a delta esetében alacsonyabb.

A King's College London gyógyszerészeti professzora, Penny Ward megjegyezte, hogy a Covid-19-cel kapcsolatos kórházi ápolások eddigi előfordulása azt mutatja, az oltások attól mindenképpen megóvják az embereket, hogy a betegség súlyos formája alakuljon ki náluk.

Az oxfordi tudósok tanulmánya mintegy 2,6 millió orr- és torokváladék mintájának eredményeit vette alapul. A mintákat több mint 384 500 felnőttől vették 2020 decembere és 2021 május közepe között.

Az eredményeket összevetették a delta variáns uralkodóvá válásának időszaka, vagyis május közepe és augusztus elseje között végzett több mint 811 600 teszttel, amelyhez 358 983 felnőtt adott mintát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 17:23, szerda | Életmód

Nyolc sztárfellépő és negyven koncert az idei Paloznaki Jazzpikniken

Anastacia, a Brand New Heavies, Tony Hadley, a Morcheeba, az MF Robots, a Son Mieux, a Kraak & Smaak és Izo FitzRoy lesz a 12. Paloznaki Jazzpiknik sztárfellépője augusztus 1. és 3. között a Balaton-felvidéken.

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Életmód

Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a Deltában - Videó

A mesterséges intelligencia (MI) segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában - hangzott el az M1 hétfő esti Híradójában.

2024. Április 15. 14:10, hétfő | Életmód

Így csúsztak egymásnak az autók az M1-esen

Eseménydús videót közölt az autópályafenntrartó.