Városlista
2022. október 6, csütörtök - Renáta

Hírek

2012. Május 23. 14:09, szerda | Külföld
Forrás: OrientPress

"Kicsinálták" a forintot a görögök

Csúnyán beszakadt a forint, az euróval szembeni jegyzés reggelre 302 forint fölé ment, összehasonlításként, a tegnap délutáni szinthez képest több mint 5 forintos gyengülés, de az euró is gyengült a dollárral szemben.

A hangulat romlását a korábbi görög miniszterelnök szavai okozták. Lukasz Papademosz kijelentette, vizsgálják Görögország kilépésének lehetőségét az eurózónából.

Az amerikai deviza jelentősen erősödött euróval szemben, a keresztárfolyam 1,2660-ra változott, a korábbi 1,28-as szintről. A pesszimista devizapiaci hangulatban pedig a legtöbb kockázatosabbnak tartott eszközök, így például a forint is az euróval párhuzamos pályára kerül, azaz gyengült. Így az euró és a dollár 6-6, a frank pedig több mint 4 forinttal gyengült, egy svájci frankért több mint 251 forintot kell adni a bankközin.

A Financial Times információi szerint nem hivatalosan az Európai Központi Bank 100 milliárd eurónyi vészhitellel tartja életben a görög bankrendszert, méghozzá a központi bankon keresztül. Állítólag erről titokban döntöttek az európai jegybanknál. A Hungária Értékpapír elemzője szerint ésszerűnek tűnik az akció, és nem véletlen, hogy hivatalosan ezt senki sem erősíti meg. Veseta Nándort hallják.

A görög hírek ma reggelre az ázsiai tőzsdéket is lehúzták,de a Japánt ért két fokozatú leminősítés is csak rátett egy lapáttal a rossz hangulatra. A Fitch, a rendkívül magas és folyamatosan növekvő közadósságra hivatkozva minősítette le Japánt. A tegnapi amerikai makroadat viszont kedvezőbb lett, áprilisban ugyanis 3,4 százalékkal nőtt a használtlakás értékesítések száma, éves szinten 10,1 százalékkal drágultak a lakások, ami 2006 januárja óta a legnagyobb ugrásnak számít. A Facebook részvények tovább szakadtak, zárásra több mint 3 százalékot vesztett 31 dollárt értek nap végére a papírok. Közben a Morgan Stanley ellen vizsgálatot indítanak, amiért még a Facebook IPO előtt negatív véleményt fogalmaztak meg a társaság kilátásaival kapcsolatban. A nyersanyagárak is tovább estek, ma reggelre az amerikai könnyűolaj 91 dollárig zuhant , de az arany ára is csökkent, 1559 dollár az unciánkénti jegyzés. A piac nagy figyelemmel kíséri a ma kezdődő EU csúcs ülését.Az EU-tagországok állam- és kormányfői megvitatják a növekedés és foglalkoztatás ösztönzésével kapcsolatos lehetőségeket. Tegnap Olli Rehn, az Európai Bizottság pénzügyi felelőse azt mondta, kezdeményezni fogja az euroövezeti közös kötvények bevezetését.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2022. Október 06. 06:00, csütörtök | Külföld

Frontex: Egy hét alatt több mint 53 ezer orosz állampolgár lépett be az unió területére

A múlt héten több mint 53 ezer orosz állampolgár lépett be az Európai Unió területére, 20 százalékkal kevesebb, mint az azt megelőző héten - közölte az EU határ- és partvédelmi ügynöksége (Frontex) szerdán.

2022. Október 05. 13:39, szerda | Külföld

Cseh nagykövet: megállapodás született a nyolcadik szankciós csomagról

Az uniós tagállamok nagykövetei politikai megállapodásra jutottak az állandó képviselők bizottságában (Coreper) az Oroszországgal szembeni nyolcadik szankciós csomagról.

2022. Október 05. 13:35, szerda | Külföld

Von der Leyen: az EU kész tárgyalni a gázárak felső határának megszabásáról

Mivel korlátozni kell a gáz elektromos áramra gyakorolt inflációs hatását, az Európai Bizottság kész megvitatni a villamosenergia-termelésre használt gáz árának felső határának megszabását

2022. Október 05. 13:32, szerda | Külföld

Brit katonai hírszerzés: az ukrán tüzérség az orosz hadsereg kulcsfontosságú utánpótlási útvonalát is eléri

Az ukrán támadó hadműveletek az északkeleti és a déli frontokon is eredményesen folytatódnak, és az ukrán tüzérség már az orosz hadsereg egyik kulcsfontosságú utánpótlási útvonalát is eléri.