Városlista
2022. május 20, péntek - Bernát, Felícia

Hírek

2011. November 25. 14:20, péntek | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Kiderült, mikor lesz az államfőválasztás

Kiderült, mikor lesz az államfőválasztás

Az orosz törvényhozás felsőháza, a Szövetségi Tanács pénteki ülésén egyhangú szavazással 2012. március negyedikére tűzte ki az államfőválasztást.

Az orosz alkotmány szerint a törvényhozás felsőháza a választásokat legkorábban száz nappal későbbre, de három hónapnál nem távolabbra tűzheti ki. Bár az előző elnökválasztás 2008. március 11-én volt, és az elnökválasztási törvény szerint annak a hónapnak a második vasárnapjára kell kitűzni a szavazás időpontját, amelyben az előző zajlott, 2012. március 11-e munkanap lesz Oroszországban. Március 8-a, a nemzetközi nőnap hivatalos ünnep és munkaszüneti nap. Ezért kellett egy héttel korábbra, március 4-ére kitűzni a voksolást.

A törvényből fakadóan nem okozott meglepetést a szövetségi tanács döntése, viszont kulcsfontosságúnak számít, mert hivatalossá válásától függ a választási kampány kezdete. A szabályozás szerint a közzétételre öt napja van a törvényhozás felsőházának, de az Interfax hírügynökség jelentése szerint a parlamenti közlönynek már a péntek esti számában megjelenik a szövetségi tanács határozata, és akkor megkezdődhet a kampány, a jelöltek elkezdhetik a támogatói aláírások gyűjtését. Az eredeti tervek szerint a központi választási bizottság a jövő hétfőn fogadja el az elnökválasztás lebonyolításának menetrendjét.

A kormányzó Egységes Oroszország párt jövő heti országos tanácskozásán jelenti be elnökjelöltjét, aki – mint ezt már korábban Dmitrij Medvegyev jelenlegi elnök kezdeményezte – szinte teljes bizonyossággal Vlagyimir Putyin kormányfő lesz. Az államfőt hat évre választják Oroszországban.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Május 20. 11:41, péntek | Külföld

Vaddisznó rongált meg egy krakkói szépségszalont

Vaddisznó rontott be egy krakkói lakótelepen működő kozmetikai szalonba, senki nem sérült meg, de az üzlet berendezése megrongálódott - közölte csütörtökön a lengyel média.

2022. Május 20. 09:02, péntek | Külföld

Megvitatta az ukrajnai helyzetet az orosz és az amerikai vezérkari főnök

Több kérdést, köztük az ukrajnai helyzetet is megvitatta telefonon csütörtökön Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnök és Mark Milley, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke.

2022. Május 20. 06:00, péntek | Külföld

Hatra emelkedett a szlovéniai robbanásban elhunytak száma

Hatra emelkedett a dél-szlovéniai Kocevje Melamin nevű vegyi üzemében egy héttel ezelőtt történt robbanásban elhunytak száma, a ljubljanai kórházban meghalt az egyik súlyos sérültje a balesetnek

2022. Május 19. 13:06, csütörtök | Külföld

40 százalék körüli idei GDP-zuhanás lehet Ukrajnában

Londoni elemzők szerdán ismertetett új alapeseti előrejelzése szerint az idén 40 százalékot megközelítő mértékben zuhanhat az ukrán hazai össztermék (GDP), de a helyzet bizonytalansága miatt több alternatív