Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Január 23. 15:28, hétfő | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Kik ölték meg a magyarokat?

Kik ölték meg a magyarokat?

Egy etiópiai lázadócsoport vállalta magára a múlt keddi támadást – amelyben életét vesztette két magyar, két német és egy osztrák turista –, de azt cáfolta, hogy nyugatiakat ölt meg.

Az Afar Forradalmi Demokratikus Egységfront (ARDUF) nevű mozgalom január 21-i keltezésű, interneten közzétett közleményében vállalta az akciót és számos etiópiai katona megölését, illetve közölte, hogy németek vannak a fogságában.

Múlt kedden ismeretlen fegyveresek rajtaütöttek egy turistacsoporton, és a támadásban a két magyar mellett két németet és egy osztrákot öltek meg, két németet és két etiópot pedig elraboltak. Az etióp kormány szerint a szomszédos Eritreából érkeztek a merénylők, s 30-40-en voltak.

Az ARDUF azonban cáfolja, hogy Eritreának ehhez bármi köze lett volna. Azt állítja, hogy etiópiai katonák ölték meg a turistákat tűzharc során. „A mi fegyvereseink 16 etióp katonát öltek meg, és egy tucatnyit megsebesítettek, amikor az etióp erők tüzet nyitottak járőröző egységeinkre” – áll a szervezet tájékoztatójában. Az ARDUF megerősítette, hogy fogva tart két német turistát és két etióp katonát. „Megerősíthetjük, hogy biztonságban vannak, és jó egészségnek örvendenek azok a német állampolgárok, akiket etiópiai katonákkal együtt ejtettünk túszul” – áll az ARDUF közleményében. A csoport közölte, „szavatolja a túszok békés elengedését az Afar térség vénjeivel folytatott békés tárgyalások útján”. Az ARDUF nem közölte, hogy hol tartja fogva a négy túszt, és nem tett említést sem váltságdíjról, sem pedig a túszok elengedésének feltételeiről.

Az ARDUF az afar nevű nomád nép lakta, Etiópia, Eritrea és Dzsibuti határán átnyúló területek egyesítéséért küzd. A térségben 2007-ben öt európait – négy brit és egy francia állampolgárt – ejtettek túszul, majd végül alig két hét után váltságdíj fejében sértetlenül szabadon engedték őket. Ezt a támadást is az ARDUF számlájára írták a hatóságok.

Az etiópiai merénylet egyik magyar túlélője, Winter Zoltán szerint az időben érkező orvosi segítség megmenthette volna a támadásban megsérült Szabad Gábor kutatóorvos életét. Az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontjának munkatársa hétfőn Szegeden, az expedícióban szintén részt vevő feleségével, Puskás Irénnel közösen tartott sajtótájékoztatóján elmondta: Szabad Gábort az oldalán érte a támadók egy lövése, s bár a férfi erősen vérzett, több mint tizenhárom órán át életben tartották.

A 39 esztendős orvosban – az etióp hatóságok ígérete alapján – azzal tartották a lelket, hogy hamarosan helikopteren segítség érkezik, de az csak másfél nappal a támadás után ért oda – közölte Winter Zoltán.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.