Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Szeptember 25. 05:00, szerda | Külföld
Forrás: orientpress

Kilábalhat a kommunizmusból Kína

Kilábalhat a kommunizmusból Kína

Élesben tesztelik több tartományban is a kommunista pártból való kiléptetést Kínában, ami egy hosszú évek óta halogatott reform kezdetét jelentheti az országban. A Global Times című napilap a kelet-kínai Csöcsiang tartomány Pucsiang megyéjének példáját említi, ahol nemrég több mint félszáz fő párttagságának visszavonását jelentették be.

A kísérleti jelleggel zajló program keretein belül a helyi párttagokat tíz szempont alapján április óta értékelik. Az 55 kiléptetendőn túl több mint 400 főt figyelmeztetésben részesítettek, nekik legfeljebb egy évük van arra, hogy 'helytelen viselkedésüket korrigálják'. Szintén a párttagok minősítésével és a kritériumoknak nem megfelelők kizárásával kísérletezik a dél-kínai Kuangtung tartomány, ahol a párttagoknak egy százas skálán 60 pontot kell teljesíteniük a bennmaradáshoz. Az 'alkalmasság' alapját mindkét esetben a párt alapelveinek betartása, valamint a szabályainak való megfelelés jelenti, ehhez jönnek más mutatók, például az ideológiai elkötelezettség.

A múlt év végére 85 milliósra duzzadt párt tagságának csökkentése évek óta téma a politikában, de a Hu Csin-tao és Ven Csia-pao fémjelezte előző vezetés a kivitelezés nehézségei miatt újra és újra elhalasztotta. Hszi Csin-ping elnök januárban nyilvánosan is kimondta, hogy a párttagságot szabályozni kell, az arra érdemesnek nem minősülő párttagokat pedig ki kell zárni.

A bírálók szerint a párttagok egy része erkölcsileg korrupt, nem elkötelezett a kommunizmus eszméje iránt, s közönyös a szervezetet és annak alapelveit illetően. A vezetésének szerintük olyan működési mechanizmust kell kidolgoznia, amely kiszűri a párttagsággal csupán jobb anyagi és karrierlehetőségeket keresőket, ezek távozása ugyanis a párt általános minőségi színvonalát és hatékonyságát fokozná.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 04. 19:00, szombat | Külföld

38 éve robbant fel a csernobili atomerőmű

Az Ukrajnában zajló háború nukleáris létesítményeket veszélyeztet.

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez