Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2020. Március 17. 18:02, kedd | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Kínában a külföldről behozott esetek száma jelentősen meghaladja a napi belföldi fertőzésekét

Kínában a külföldről behozott esetek száma jelentősen meghaladja a napi belföldi fertőzésekét

A külföldről behozott esetek száma jelentősen meghaladja a napi belföldi fertőzésekét Kínában a helyi egészségügyi hatóságok keddi jelentése szerint,

ami az új típusú koronavírus-járvány ismételt felerősödésével kapcsolatos aggodalmakat ébreszt.

A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság hétfő éjfélig újabb 21 fertőzöttről számolt be, közülük azonban már csupán egyetlen olyan beteg volt, aki belföldön fertőződött meg. Őt a közép-kínai Vuhanban diagnosztizálták, ahonnan a vírus tavaly év végén terjedni kezdett. A napi új esetek száma ezzel enyhén emelkedett a hétfőn jelentett 16-ról.

A külföldről bejövő fertőzöttek száma már negyedik napja meghaladja a belföldi esetekét. Eddig összesen 143, külföldről beutazó embert diagnosztizáltak Kínában a vírusfertőzéssel.

A kínai bevándorlási hivatal által közzétett adatok szerint azóta, hogy az Egészségügyi Világszervezet a múlt héten pandémiává nyilvánította az új koronavírus-járványt, naponta mintegy 120 ezren lépnek be Kínába. A CGTN kínai nemzetközi hírcsatorna szerint számos kínai állampolgár utazik vissza Kínába a járvány által súlyosan érintett országokból, miután a kínai egészségügyi hatóságok szintén a múlt héten jelentették be, hogy Kína túl van a járvány nehezén. A bevándorlási hivatal közlése szerint a múlt hét óta nemzetközi repülőjáratokon Kínába utazók mintegy 90 százaléka kínai állampolgár. A The Paper sanghaji székhelyű lap internetes oldalán megjelent cikk szerint a hétfőig Pekingben regisztrált, külföldről beérkező 31 fertőzött mindegyike kínai állampolgár.

A külföldről behozott fertőzés terjedésének megfékezésére számos óvintézkedést vezettek be, melyeknek megszegőit büntetésben részesíthetik - a Global Times kínai pártlap jelentése szerint azokat, akik fontos információt hallgatnak el, a társadalmi kreditrendszeren keresztül büntethetik. A Pekingi Nemzetközi Repülőtéren elkülönítettek egy részt a nemzetközi járatoknak, a beérkező utasokat pedig egészségügyi vizsgálatnak vetik alá. Hétfő óta a kínai fővárosba érkezők számára az indulási helytől függetlenül kötelezővé tették a 14 napos karantént, melyet a kormányzat által kijelölt szálláson kell eltölteniük az érintetteknek, ráadásul saját költségen. A kínai hatóságok egyúttal arra szólították fel a lakosságot, hogy lehetőség szerint az elkövetkező időszakban ne utazzanak külföldre, különösképpen kerüljék a járvány által súlyosan érintett országokat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.