Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2012. Február 08. 13:49, szerda | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Kincsekre bukkantak Walter Scott házánál

Kincsekre bukkantak Walter Scott házánál

Lenyűgöző építészeti műkincseket fedeztek fel Sir Walter Scott (1771–1832) skót költő és regényíró egykori dél-skóciai otthonának felújítási munkálatai során.

Az Abbotsfordban található ház felújítása során egyebek között gazdagon díszített padlókra, egy ősi kútalapra és a korai gázellátás nyomaira bukkantak a munkások. Matthew Withey kurátor szerint már a munkálatok megkezdése előtt fel voltak készülve arra, hogy „néhány lenyűgöző lelettel gazdagodnak”. A főépület csak jövő nyáron nyitja meg a kapuit a nagyközönség előtt. Az új látogatóközpont azonban már idén nyártól várja az érdeklődőket – olvasható a BBC brit közszolgálati médium internetes oldalán.

A skót költő és regényíró által több mint 200 évvel ezelőtt megvásárolt ingatlan felújítási munkálatainak végeztével az épület híres lakosztályainak egy része ismét régi fényében fog ragyogni, új – például oktatási célra használható – szobákat rendeznek be, a ház egyik szárnyát pedig fogadóvá alakítják át a látogatók számára. A felújításnak már az első szakasza is beigazolta a kurátor reményeit.

A költő egykori dolgozószobája előtt heverő szőnyegek márványhatásúra festett padlózatot rejtettek. Ez valószínűleg még annak az eredeti díszítésnek a maradványa, amelyet Scott megrendelésére készített David Ramsay Hay, aki később az edinburghi Holyrood-palotának – a brit uralkodók hivatalos skóciai rezidenciájának – a dekorálását is végezte, Viktória királynő megbízásából. A felújítás során a korai gázellátás nyomaira is rábukkantak a munkások. Az abbotsfordi ház volt ugyanis az egyik első épület Skóciában, ahol gázvilágítást használtak, habár a felszabaduló füst állítólag nagymértékben hozzájárult Scott rossz egészségügyi állapotához a későbbi években.

Felfedeztek továbbá egy régi kútalapot is az épületen belül, amely valószínűleg még azelőttről származik, hogy a költő 1811-ben megvásárolta a birtokot. „Az eddig felfedezett leletek egyedülálló betekintést engednek ennek a magával ragadó épületnek a történetébe, és egyszersmind értékes információkkal szolgának Walter Scott mindennapjairól és a kiváló kézműves munka, illetve az újítások iránti rajongásáról” – mondta Withey.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 15. 07:59, hétfő | Belföld

Hétfőn magas középhőmérséklet, és nagyon erős UV-sugárzás várható

A legmagasabb, piros fokozatú figyelmeztetést adta ki a HungaroMet Zrt. öt vármegyére hétfő éjfélig a hőség miatt. Jelezték azt is: hétfőn az egész országban nagyon erős UV-B sugárzás várható, és néhol kialakulhatnak zivatarok is.

2024. Július 15. 07:58, hétfő | Belföld

Napos, meleg idő várható, néhol zivatarokkal

Jövő héten napos, meleg idő várható, néhol zivatarokkal, a hőség a hét elején tetőzik - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

2024. Július 15. 07:57, hétfő | Belföld

Mentőautó borult fel Budapesten

Mentőautó és személygépkocsi ütközött vasárnap délután Budapest XI. kerületében a Bocskai úton, a mentő a balesetben az oldalára borult - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyelete az MTI-vel.

2024. Július 14. 08:24, vasárnap | Belföld

Honvéd altiszteket avattak a Hősök terén