Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2015. Február 19. 08:15, csütörtök | Belföld
Forrás: Közlemény

Kinek a pénztárcája lesz vastagabb?

Kinek a pénztárcája lesz vastagabb?

Ausztriában dolgozik? – Ne hagyja elveszni a pénzét!

A tavalyi évben újabb rekordot döntött az Ausztriában hivatalosan dolgozó magyar állampolgárok száma. Hivatalosan több mint hetvenezren vállaltak munkát a szomszédos országban, így azoknak a száma is nőtt, akik kellő információ és hiányos nyelvtudás miatt elesnek az őket megillető adókedvezményektől.

Az adóhatóság adatai szerint az osztrákok évente több mint 200 millió eurót hagynak az államnál. A legtöbb osztrák állampolgár sincs tisztában a rá vonatkozó adó-visszatérítési szabályokkal, azok a külföldi munkavállalók akiknek hiányos a nyelvtudása, még hátrányosabb helyzetben vannak, hiszen nincs információjuk arról, hogy milyen adó és családi kedvezményekre valamint visszatérítésekre jogosultak.

Ausztriában hazánktól eltérően csak bizonyos esetekben kell adóbevallást benyújtani, azok kötelesek ezt megtenni akiknek pld: éves jövedelmük meghaladta a 12000 eurot, vagy a tárgyi adóévben egyidejűleg kettő vagy több munkahelyről származott jövedelem, vagy táppénzben részesültek.

Érdemes önkéntes munkavállalói adóbevallást készíteni abban az esetben, ha Önnek az adóévben több munkahelye volt , és abban az esetben is ha nem teljes évet dolgozott végig az adott évben, vagy csak részmunkaidős állása volt.

Az ingázó magyar munkavállalók minden esetben jogosultak a kis vagy a nagy ingázói átalányra, ami a gyakorlatban útiköltség-támogatást jelent. Ez a lakóhely és a munkahely közötti távolságtól függően akár 3.672,00 euró is lehet évente. Az ingázói átalány, az adóalapot csökkentő tétel, a kifizetésre kerülő összeg az éves jövedelem függvénye tehát nem egy az egyben kerül megtérítésre.

Amennyiben az ingázói átalány feltételei fennállnak, akkor az ingázói átalány mellett még az ingázói euró is érvényesíthető 2013. január 01-től. Az ingázói euró a lakóhely és a munkahely közti távolságnak megfelelően évente egyszer kilométerenként 2 euró.

A visszaigénylésre öt éven belül van lehetőség. A részmunkaidőben foglalkoztatott munkavállalók is jogosultak visszatérítésre, annak ellenére, hogy általában nekik nem kell személyi jövedelemadót, csak szociális hozzájárulást fizetniük.

Bővebb információ: www.adoguruat.com

Címkék: adó, külföldi munka

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:51, szombat | Belföld

Orbán Viktor: amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán.

2024. Április 20. 09:49, szombat | Belföld

BMW-Lufthansa megállapodás: nagyobb repülők közlekednek Debrecen és München között

A debreceni autógyárát érintő társasági szerződést kötött a BMW Group a Lufthansa légitársasággal, ennek értelmében nagyobb befogadóképességű repülőket közlekedtetnek Debrecen és München között hétfői és pénteki napokon

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.