Városlista
2022. augusztus 13, szombat - Ipoly

Hírek

2018. November 13. 16:00, kedd | Helyi
Forrás: Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság

Kinek éri meg a fáradságot vastag faágat húzni az árvízvédelmi töltésre?

Kinek éri meg a fáradságot vastag faágat húzni az árvízvédelmi töltésre?

Mit szabad és hogyan az árvízvédelmi töltéseken?

Az árvízvédelmi töltéskoronán történő közlekedéssel kapcsolatosan az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatósághoz sok megkeresés és panasz érkezik, melyek oka főként a töltések jóléti használatával kapcsolatos. Sokan nem tudják, vagy talán nem akarják tudomásul venni, hogy meddig terjed a lakossági igénybevétel, illetve mi tesz a vízügy, hogy a töltések árvízvédelmi szerepét biztosítsa.

Az elsőrendű árvízvédelmi védművek fő funkciója a töltések mögötti lakott (ármentesített) területek elöntés elleni biztonságának garantálása, tehát a lakosság védelme. Emellett a tényleges árvízvédekezés nélküli időben természetesen a védművek koronáinak egyéb jóléti hasznosítása - futás, kerékpározás, görkorcsolya, stb. - megengedett.

A töltések az árvízi védekezés céljainak megfelelően épültek ki, ahogy a karbantartási szintje is ezt az igényt elégíti ki, így kedvezőtlen időjárási körülmények között veszélyes lehet a töltésen való közlekedés.

Fontos kiemelni, hogy a vízügyi igazgatóság szolgálati gépjárművel is közlekedik a töltéskoronán, hogy az árvízvédelmi biztonság fenntartásához kötődő ellenőrzési, felügyeleti alapfeladatát maximálisan el tudja látni. A feladat végrehajtása így esetenként gépjármű forgalmat generál, melyet a jóléti töltéshasználóknak kötelessége tudomásul venni és szükség esetén biztosítani az akadálymentes haladást. Rendszeresen tapasztalták korábban, hogy a töltésen a sorompókat kinyitják és bedobálják a töltés közepére, vagy mostanában vastag faágakat húznak a burkolat közepére, mely így balesetveszélyes helyzetet okoz. Több alkalommal fordult elő, hogy a töltést használó sportolók nem húzódtak félre, akadályozva ezzel a szolgálati gépjármű forgalmat. A fenti esetek egyértelműen nehezítik a munkavégzést.

A töltésen a gépjárművel történő közlekedés a lakosság illetve egyéb szervezetek számára szigorúan engedélyhez kötött, melyet az igazgatóság a beérkezett kérelem alapján bocsájt ki, de csak indokolt esetben. Ennek ellenére illegális gépjárműforgalommal sajnos majdnem mindenhol találkoznak. Az engedély nélküli gépjármű közlekedés megszüntetésére az igazgatóság korábban már tett intézkedéseket, melynek keretein belül lezártak több sorompót. Természetesen nem kívánják fokozni a töltésen a gépjármű forgalmat, azonban az engedéllyel rendelkező célforgalmat sem lehet kizárni. A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitánysággal fennálló együttműködés keretein belül a járőrök rendszeresen ellenőrzik a töltéseket, hogy az illegális gépjármű forgalmat kiszűrjék.

Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság törekszik arra, hogy a védművek megóvása, mint jogszabályban rögzített egyik alapfeladata mellett a társadalom jóléti, rekreációs igényeit is figyelembe véve üzemeltesse a védműveket, ehhez azonban a lakosság szabálykövető magatartása és konstruktív együttműködése elengedhetetlen

Kérik ezért a Tisztelt Lakosságot és minden sportolni és kikapcsolódni vágyót, hogy közösségi szellemben tekintsen a töltésekre, és támogassák az ott szolgálatot ellátó vízügyi dolgozókat a munkavégzésben. Így joggal bízhatunk benne, hogy hosszútávon kialakul az a terület használati kultúra, mely ezt a problémakört megoldja.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 12. 16:14, péntek | Helyi

Balesetet okoztak, és elhajtottak a helyszínről

A rendőrök a lakosság segítségét kérik.

2022. Augusztus 12. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2022. Augusztus 12. 09:00, péntek | Helyi

Újfajta telefonos trükkös módszerrel próbálnak pénzhez jutni csalók a megyében

Rendőrségi felhívás.

2022. Augusztus 11. 16:00, csütörtök | Helyi

Még fel sem szerelték Kónyban a szabadtéri sporteszközöket, de már megrongálták a frissen bebetonozott tartócsavarokat

Az önkormányzat a jóakaratú helyiek figyelmét és segítségét kéri.