Városlista
2022. október 3, hétfő - Helga

Hírek

2011. Augusztus 28. 14:17, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress

Kiöregedőben a háziorvosi szakma - csábítják a fiatalokat

Kiöregedőben a háziorvosi szakma - csábítják a fiatalokat

Az egészségügyi államtitkárság azt szeretné, ha minél több rezidens dolgozna a rendelőkben, ezért praxisonként másfélmillió forint támogatást adnának eszközbeszerzésre – mondta Beneda Attila kabinetfőnök a köztévében.

A háziorvosok átlagéletkora már megközelíti a 60-at, sok helyen pedig olyanok látják el a betegeket, akik már évekkel ezelőtt nyugdíjba mehettek volna.

Egy miskolci orvos több mint 30 éve háziorvos. Nyolc éve lehetne nyugdíjas, mégis dolgozik. Szerinte a legnagyobb probléma, hogy nincs utánpótlás.

„Ha lenne valaki olyan fiatal kollega, aki vállalná ezt a munkát, akkor én szívem szerint úgy vezetném be a praxis munkájába, tevékenységébe, hogy mellettem dolgozzon vagy 2 évet. Tapasztalja, vegye át azokat az ismereteket, amik az ellátáshoz szükségesek” – mondta a háziorvos.

Az országban jelenleg 6800 háziorvosi körzet van, egyharmadukban már most is nyugdíjasok látják el a betegeket - kényszerből.

Többségük átadná a fiataloknak a praxist, ha lenne kinek. Évente ugyanis nagyjából 100 rezidens kezd a háziorvosi rendelőkben dolgozni, de közülük legfeljebb 60 marad hosszabb távon. Nincs például pénzük arra, hogy megvásárolják a praxist, illetve a szükséges eszközöket. A háziorvosok ezért is szeretnének plusz támogatást.

Úgy gondoljuk, hogy a következő egy-két évben a háziorvosi praxisok finanszírozását, nyilván a gazdasági teljesítő képesség függvényében, de sikerül olyan módon bővíteni, hogy az itthon maradásukat segítse – mondta Beneda Attila, az Egészségügyért Felelős Államtitkárság kabinetfőnöke a köztévében.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: orvos

Ezek érdekelhetnek még

2022. Október 03. 17:52, hétfő | Belföld

Az MVM halasztott fizetésről egyezett meg a Gazprommal

A téli időszakra halasztott fizetésben állapodott meg a Gazprommal az MVM csoport, amely tárolókapacitása átalakításáról és energetikai fejlesztésekről is döntött.

2022. Október 03. 13:17, hétfő | Belföld

Szakcsi Lakatos Bélát a Kulturális és Innovációs Minisztérium saját halottjának tekinti

A Kulturális és Innovációs Minisztérium saját halottjának tekinti Szakcsi Lakatos Béla zongoraművészt, zeneszerzőt - közölte a tárca hétfőn az MTI-vel.

2022. Október 03. 13:13, hétfő | Belföld

Jelentősen visszaesett az új autók forgalomba helyezése az első három negyedévben

Az idei első kilenc hónapban 85 769 új személygépkocsi forgalomba helyezésével 9,3 százalékot esett vissza a belföldi autópiac - közölte hétfőn a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE).

2022. Október 03. 11:21, hétfő | Belföld

Szirénázó rohammentő elé hajtott ki, nagyobb baleset is történhetett volna!

Megkülönböztető jelzést használva előzte az álló kocsisort szombat délelőtt az a beteghez siető mentőegység, ami elé egy figyelmetlen autós fordult ki váratlanul.