Városlista
2022. május 28, szombat - Emil, Csanád

Hírek

2014. Augusztus 12. 06:00, kedd | Belföld

Kirendelt, pártfogó ügyvéd, ügygazda? – jogász válaszol

Kirendelt, pártfogó ügyvéd, ügygazda? – jogász válaszol

Kirendelt, pártfogó ügyvéd esetében ki az ügygazda? Egyek közt erre ad választ ezúttal az onlinejogsebesz.hu szakértői csapata.

Kérdés:
Tisztelt Jogsebész!
Szeretném megkérdezni azt, hogy egy kirendelt ügyvéd kérheti-e a per megszüntetését úgy, hogy ügyfele nem adott rá meghatalmazást?
Kirendelt ügyvéd esetében ki az ügygazda?

2014. 06. 22.

Válasz:
Tisztelt Kérdező!
Feltehetőleg polgári ügyről van szó (permegszüntetés csak ott jöhet szóba) a kérdésében és a pártfogó ügyvédre gondol (a kirendelt ügyvéd büntetőügyekben tevékenykedik). De a lényeg itt sem más, a párfogó ügyvédnek minden esetben az ügyfele érdekében kell cselekednie, s az ő utasításait kell követnie (hiszen a pártfogó ügyvéd ügyfele a belátási képessége teljes tudatában cselekszik a saját ügyében, csak az anyagi helyzete nem engedi, hogy ügyvédi munkadíjat tudjon fizetni egy általa meghatalmazott szakembernek). Amennyiben az ügyfél utasítása nyilvánvalóan a számára kárt okozna, a pártfogó ügyvédnek erre fel kell hívnia a figyelmét, azonban ha az ügyfél ahhoz ragaszkodik, akkor e szerint kell eljárnia. Ebből az is következik, hogy az ügyfél utasítása ellenére a pártfogó ügyvéd nem kérheti a per megszüntetését (általában kevés is az olyan eset, ahol ez a megszüntetés az ügyfél érdekét szolgálná...). Ha a megszüntetés az ügyfél akarata ellenére történt, akkor a megszüntető végzés elleni fellebbezésben ezt a tényt elő kell adni, s egyben kérni a bíróságot, hogy rendeljen ki másik pártfogó ügyvédet az ügyfél számára.

A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon, a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
dr. Ócsai József
ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2022. Május 27. 18:05, péntek | Belföld

Továbbra is bőséges a kínálat szamócából

Továbbra is bőséges a kínálat szamócából, május végén már a szabadföldi termés is nagy mennyiségben jut el a fogyasztókhoz - olvasható a FruitVeb honlapján csütörtökön közzétett összefoglalóban.

2022. Május 27. 12:03, péntek | Belföld

Egy év alatt megszerezhető érettségit ígértek csalók, eddig mintegy 500 sértett van

Néhány év alatt mintegy 70 millió forintot keresett az a társaság, amely különböző webfelületeken hirdette magát azzal, hogy egy év alatt érettségihez juttat;

2022. Május 27. 09:52, péntek | Belföld

Két holttestet találtak Aszódon egy lakásban

Két holttestet találtak a rendőrök egy aszódi társasház egyik lakásában, az elsődleges adatok szerint mindketten bűncselekmény áldozatai lettek - közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon.

2022. Május 27. 08:51, péntek | Belföld

Péntektől kétféle ártípussal lehet találkozni a benzinkutakon

Péntektől kétféle ártípussal lehet találkozni a benzinkutakon: a hatósági és a benzinárstop nélküli árak is kint lesznek, de a magyar rendszámú autók alacsonyabb árú tankolását ez nem befolyásolja