Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2022. Május 03. 13:00, kedd | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Kitüntetést kapott az országos tűzoltónapon a kapuvári tűzoltóság felügyelője

Kitüntetést kapott az országos tűzoltónapon a kapuvári tűzoltóság felügyelője

Május másodikán rendezték meg a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon a katasztrófavédelem központi tűzoltónapi ünnepségét.

A rendezvényen miniszteri és főigazgatói elismeréseket, valamint előléptetésről szóló dokumentumot vehettek át az arra érdemesek.

A BM OKF épületében megtartott ünnepségen részt vett dr. Góra Zoltán tűzoltó altábornagy, országos katasztrófavédelmi főigazgató, műveleti, hatósági és gazdasági helyettese, illetve a szakmai szervezetek vezetői.

A Himnusz elhangzását követően Fülep Zoltán tűzoltó ezredes, megbízott országos tűzoltósági főfelügyelő mondott ünnepi beszédet. Köszöntőjét azzal kezdte, hogy az idei tűzoltónap kicsit más, mint a korábbiak, hiszen végre nem a virtuális térben, hanem személyesen ünnepelhetünk. Mint mondta, a rendezvény ad alkalmat arra is, hogy az arra érdemesek átvegyék azokat az elismeréseket, amelyeket még a polgári védelem napja alkalmából ítéltek oda nekik. Az ezredes hozzátette, egy kiemelt napot nem az tesz ünneppé, hogy pirossal szerepel a naptárban, hanem az, hogy az adott eseményhez milyen személyes, történelmi, társadalmi emlékek, magasztos eszmék tartoznak, és azokat hogyan tudjuk megragadni, sajátunkká tenni. Fülep Zoltán emlékeztetett arra, a világjárvány mára a mindennapok szerves részévé vált, a szomszédos országban dúló háború pedig újabb terheket ró mindenkire, civilekre és a lakosság védelmét ellátókra egyaránt. „Ezek az események tovább növelik az amúgy is felgyorsult világunk fordulatszámát, amely pörgéséből időnként ki kell lépnünk, erre is alkalmas ez az ünnep. Lehetőséget ad arra, hogy kissé lassítsunk, elgondolkozzunk a múltból származó emlékeken, a jelenben végzett tevékenységünkön, és a jövőben járandó út irányain.” – fogalmazott az ezredes.

Beszédében a főfelügyelő felidézte Florianus, a tűzoltói erényeket, vagyis az akaratot, a bátorságot, a hősiességet és a bajtársiasságot megtestesítő római katona alakját, és hangsúlyozta, ezeknek az erényeknek a ma tűzoltói tevékenységében is meg kell jelenniük, és örökül is kell hagyni azokat a jövő tűzoltónemzedékeinek. Ehhez pedig, tette hozzá Fülep Zoltán, arra is szükség van, hogy jól használjuk ki a rendelkezésünkre álló lehetőségeket, valamint az egyén és a szervezet szintjén is jelenjen meg a fejlődés igénye, függetlenül attól, hogy valaki hivatásos tűzoltóként teljesít szolgálatot, esetleg önkormányzati, létesítményi tűzoltóságon dolgozik, netán önkéntesként tesz a tűzvédelemért.

Az ezredes kifejtette, a tűzoltóság napja alkalmat ad arra, hogy az állampolgárok megismerhessék a tűzoltók életét, tevékenységét, és arra is, hogy jobban ráirányítsa a figyelmet az élet-, és vagyonbiztonságot fenyegető események megelőzésének lehetőségeire.

A főfelügyelő mindezek után köszönetet mondott azoknak, akik a háttérből támogatják a tűzoltókat, biztos alapot szolgáltatva ahhoz, hogy minden szolgálatban a maximumot nyújthassák. Egyben megemlékezett azokról a bajtársakról is, akik életüket adták feladataik teljesítése során.

Mindezek után az országos katasztrófavédelmi főigazgató a tűzoltóság, illetve utólagosan a polgári védelem napja alkalmából miniszteri, főigazgatói elismeréseket, előléptetéseket adott át.

Dr. Pintér Sándor, Magyarország belügyminisztere hosszú időn át végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként Szent Flórián Érdemjelet adományozott Élő Lajos tűzoltó alezredesnek, a Kapuvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség tűzoltósági felügyelőjének.

Tűzoltósági tanácsosi címet adományozott Niczki Róbert tűzoltó zászlósnak, a Mosonmagyaróvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság szerparancsnokának.

A katasztrófavédelem területén, önkéntesen végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként Pintér Sándor a Katasztrófavédelem Önkéntes Támogatásáért Emlékérmet adományozott Varga Gábor Kálmánnak, Tényő község polgármesterének.

Dr. Góra Zoltán tűzoltó altábornagy, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója munkakörében hosszú időn át végzett, kiemelkedő teljesítménye elismeréseként a Tűzoltóság Napja alkalmából soron kívül előléptette tűzoltó őrnaggyá Varga Ernő tűzoltó századost, a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kiemelt főelőadóját.

Az országos katasztrófavédelmi főigazgató beosztásában hosszú időn át végzett kiemelkedő munkája elismeréseként dicséretben és jutalomban részesítette Bársony Balázs tűzoltó századost, a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kiemelt főelőadóját, Hajostek Máté tűzoltó főtörzsőrmestert, a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányító referensét, Némethné Bogomolya Tünde Cecíliát, a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság előadóját és Pintér András tűzoltó törzszászlóst, a Győri Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság szerparancsnokát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 16:00, péntek | Helyi

Vadász nyári tábor gyerekeknek

Két turnusra lehet jelentkezni.

2024. Április 26. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi és május elsejei programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2024. Április 26. 09:00, péntek | Helyi

A Castrum 9 versenyzője 7 érmet hozott haza a Diákolimpiáról

56 klub 612 versenyzője küzdött.

2024. Április 25. 16:00, csütörtök | Helyi

Pörgesd fel az agyad!

Bűnmegelőzési játék a farádi iskolában.