Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2017. Március 21. 07:00, kedd | Helyi
Forrás: GYSSZC Hunyadi János Középiskola

Kitüntették a csornai fizikatanárt

Kitüntették a csornai fizikatanárt

Szilágyiné Polgár Éva Mikola-díjat kapott. Frissítve!

A Mikola Sándor-díj az Eötvös Loránd Fizikai Társulat (ELFT) által 1961-ben alapított díj, rövidebb elnevezéssel Mikola-díj. A díj névadója Mikola Sándor (1871–1945), aki a Budapesti Evangélikus Gimnázium (más néven Fasori Gimnázium) fizikatanára volt. „Az oktatómunka területén elért kiemelkedő eredmények elismeréseként a Társulat Mikola Sándor-díjban részesíti azt az általános, vagy középiskolai tanár tagját, aki a kísérletezésen alapuló iskolai fizikatanításban a korszerű módszerek alkalmazásában vagy az ilyen tanítást elősegítő tevékenységben kiváló eredményt ért el.” A jelenlegi szabályozás szerint évente legfeljebb két Mikola-díj osztható ki, ezek egyikét egy általános iskolai, a másikat egy középiskolai fizikatanár kapja. A díjakat minden évben az országos fizikatanári ankétokon adják át. Az első Mikola-díjas fizikatanár Vermes Miklós (1905–1990) volt 1961-ben.

2017-ben Szilágyiné Polgár Éva tanárnő, a csornai Hunyadi János Középiskola fizikatanára kapta a Mikola-díjat. Szilágyiné Polgár Éva az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen szerzett matematika-fizika-ábrázoló geometria szakos középiskolai tanári diplomát. Első és egyetlen munkahelye a csornai Hunyadi János Gimnázium, ahol 1977 óta dolgozik.

- Matematika-fizika tanárként a rendszeres, pontos munka, és annak megkövetelése jellemezte.- mondta a kitüntetettről Kovács Istvánné, az iskola igazgatója. Szigorú és következetes volt a tanulók ellenőrzésében, értékelésében. Az ő ötlete nyomán szervezi intézményünk 20 éve a Fizikatörténeti vetélkedőket, melyet elsősorban a környék általános iskolásainak hirdetünk. A verseny mindig egy konkrét fizikus személyéhez, munkásságához kapcsolódik. Tavaly például Dr. Horváth Pál fizikus-akadémikus, volt hunyadis diák nevéhez kötődött. A kolléganő nevéhez fűződik, hogy e kiemelkedő fizikusnak emléktáblát avattunk. Munkája elismeréseként 2001-ben Iskolánkért kitüntetést kapott.

2008. augusztusában megyénket képviselte Genfben a CERN központban az Európai Részecskefizikai Laboratóriumban. Az itt tett látogatásáról hangulatos beszámolót is tartott a környék fizikatanárainak, tanulóinak.
A Magyar Nukleáris Társaság által meghirdetett “Atommag Centenáriumi Év 2011.” pályázaton a centenáriumi év során megtartott kiváló rendezvényeivel az MNT 3. helyezettjének járó díjat nyerte el a Hunyadi Gimnázium, melyet 2011. december elsején vehetett át kollégájával együtt.
Gyakran hívott előadókat a Magyar Tudomány Napja alkalmából, akik élvezetes előadásokat tartottak, érdekes kísérleteket mutattak be nemcsak a Hunyadi diákjainknak. Kezdeményezésére Csorna is részese lett a Fénystafétának.
Egy igazán szép és tartalmas pedagógusi pálya méltó elismerésben részesült.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 16:00, péntek | Helyi

Közlekedés fénysorompóval biztosított vasúti átjáróban

Óvatosan vezessenek a vasúti átjáróban!

2024. Április 19. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2024. Április 19. 09:00, péntek | Helyi

Vezetéstechnikai hibák, ráfutásos balesetek!

Baleset-megelőzési tanácsok szakértőktől.

2024. Április 18. 16:00, csütörtök | Helyi

71 lakástűz az első negyedévben

Az 71 tűzzel érintett épület közül egyikben sem volt füstérzékelő.