Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Február 19. 19:28, kedd | Helyi
Forrás: saját forrás

Kivizsgálják a múltat, de még nem látják a jövőt

Kivizsgálják a múltat, de még nem látják a jövőt

A tavalyi és az idei költségvetés gondjai közt őrlődött a csornai kistérségi társulás.

Az önkormányzati rendszer átszervezése miatt december 31-i határidővel megszűnt a Csornai Többcélú Kistérségi Társulás munkaszervezete, minden dolgozó távozott. A társulás még megmaradt, mert a bágyogszováti és magyarkeresztúri idősek otthonát és a fogyatékkal élők csornai napközijét továbbra is működtetni kell. A volt munkaszervezet feladatait a járási hivatal kialakítása miatt megcsonkított csornai hivatalra terhelték. Így most a megmaradt szakembereknek két, egyenként is ezer sebből vérző költségvetést kell kidolgozniuk, egyensúlyba hozniuk. (Csorna, kistérség) Ez derült ki Dr Turi György társulási elnök bevezetőjéből.

A társulás tanácsát alkotó polgármesterek közössége a 2012 évi költségvetés lezárását és a 2013 évi költségvetés elfogadását tervezte. Egyik sem ment gondok nélkül.
Aller Imre kónyi polgármester kérte, hogy a Pénzügyi Bizottság vizsgálja ki a társulás munkaszervezetének 2012 decemberi pénzköltését. Indokként felhozta, hogy jelenlegi ismeretei szerint például 27.000 forintot költöttek egy hónap alatt wc papírra, és számításai szerint a kistérség buszára jogtalanul számoltak el legalább 8000 kilómétert. A javaslatot a tanács elfogadta.

A 2013 évi tervezettel kapcsolatban is több probléma merült fel. Bognár Sándor sopronnémeti polgármester szerint ha az idén minden tartalékát feléli a társulás, akkor jövőre már csak jelentős önkormányzati támogatásokkal egyensúlyozható ki a költségvetés. Az önkormányzatok viszont erre képtelenek lesznek, hiszen ma még azt sem látják, hogy a saját feladataikat miből és hogyan fogják fizetni.
A polgármesterek tanácsa a 2012 évi költéset felülvizsgálja, a 2013 évi költségvetési tervezetet első olvasatnak tekintette, és úgy döntött, hogy pontosítások után február 28-án újra tárgyalja.

A társulás munkaszervezete egy későbbi napirendben is terítékre került. A térségi polgármesterek szinte egybehangzóan állapították meg, a Dr Horváth Gyula vezette kistérségi munkaszervezet felelőtlenül és ellenőrizhetetlenül hagyta hátra az örökségét. Előre tudták, hogy 2012 december 31-én megszűnik a munkaszervezet, mégis teljesen átláthatatlan helyzetet hagytak maguk után. Nem volt ellenőrizhető leltár, pénzügyi zárás. Januárban a társulás elnöksége elrendelt egy leltárt, de a vagyontárgyak egyedileg nem voltak beazonosíthatók, számítógépek, laptopok, szoftverek csak darabra vannak meg, típusuk, koruk szerint nem voltak beazonosíthatók. A Tudáscentrum nagy értékű számítógépei és a kistérség gépjárművei egyedi azonosító adatok szerint megvannak.

A társulás polgármesterei megvitatták a jogosulatlanul felhasznált szociális normatíva visszafizetési kötelezettségét is, amivel külön cikkben foglalkozunk.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 09:00, hétfő | Helyi

Véradások a Rábaközben

Egyetlen véradással három beteg emberen segíthet.

2024. Április 28. 19:00, vasárnap | Helyi

Elkaszált élővilág, elkaszált jövő!

Színesítsük a kertünket háborítatlan védett természeti területekkel!

2024. Április 28. 16:00, vasárnap | Helyi

Hol lesz a héten áramszünet a Rábaközben?

Tervezett üzemszünetek.

2024. Április 28. 13:00, vasárnap | Helyi

A közlekedésbiztonsági vetélkedőn egy család egy új autót nyer

Közlekedik a család.