Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2019. Január 25. 07:37, péntek | Bulvár
Forrás: infovárosok

Kölcsey Ferenc leszármazottja A Dal egyik résztvevője

Kölcsey Ferenc leszármazottja A Dal egyik résztvevője

Kölcsey Ferenc nevét és az általa írt Himnuszt minden magyar ismeri, azt azonban kevesen tudják, hogy a költőnek még most is élnek leszármazottai, akik büszkén viselik a híres ős nevét.

Kölcsey Szabolcs, az Acoustic Planet frontembere büszke származására, a zenész mindent megtesz azért, hogy méltó legyen a családnevére.

A fiatal fiú nemrég kezdett komolyabban érdeklődni családja múltja iránt, azonban sajnos nem sokat tudott meg Kölcsey Ferencről.

„Nagypapám szülei elváltak, így sajnos ők már nem adták tovább a családi legendákat, csak annyit tudok, hogy az ükapám katona volt a második világháborúban. Azzal tisztában voltunk, hogy a híres Kölcsey családból származunk, de a családfát nekünk kellett felkutatni. Az oroszok a világháború után sajnos sok értékes dokumentumot felégettek, így nehéz volt visszakutatni, de végül a Kölcsey Társaság közreműködésével, a nagybátyámnak sikerült. A híres írónak nem voltak gyermekei, unokatestvérének, Kölcsey Jánosnak vagyok egyenesági leszármazottja. Azt is megtudtuk, hogy Amerikában is élnek rokonok, de ott is elhunytak már az idősek, akik esetleg többet ismerhetnek a családi „legendákból”. Életemben először látom azt, hogy a mai világban, ahol minden elérhető a neten, feledésbe merül valami nagyon értékes” – magyarázta Szabolcs.

Szabolcs nemrég egy rákóczifalvai múzeumba is ellátogatott a zenekarral, ahol a család ősi bútorait őrzik. Az Acoustic Planet frontembere a régi tárgyak között elevenítette fel, hogy kisgyermek kora óta milyen sok vicces esetet élt át, nevének köszönhetően.

„Sok érdekes sztorink van a családban; általános reakció, hogy elkerekedik az emberek szeme, ha meghallják, hogy Kölcsey Ferenc leszármazottjai vagyunk. Volt olyan, aki majdnem kezet is csókolt, amikor megtudta. Persze nem ezzel szoktuk indítani a bemutatkozást, és nem is kérkedünk vele, de ha megkérdezi valaki, válaszolunk. Az iskolában, amikor a Himnuszt tanultuk, sokan figyelték a reakciómat az osztályban, de én egyszerűen csak megtanultam, mint minden magyar. Na jó, elárulom, egyszer kaptam egy osztályfőnöki intőt, mert rosszul viselkedtem a Himnusz alatt” – mesélte nevetve Szabolcs, aki azt is hozzátette, nagyon büszke rá, hogy a Kölcsey nevet viselheti és a hétköznapokban úgy próbálja élni az életét, hogy méltó legyen erre.

A fiatal jó úton jár, hiszen hamarosan őt is megismerheti az egész ország, amikor zenekarával színpadra lép A Dal 2019 című műsorban a Nyári zápor című szerzeményével.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 11. 08:19, csütörtök | Bulvár

BRFK: filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés Budapesten

Filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés csütörtökre virradó éjjel Budapesten - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a rendőrség honlapján.

2024. Április 10. 07:32, szerda | Bulvár

Jövő vasárnapig lehet jelentkezni a Nemzeti Kibervédelmi Intézet hackerversenyére

Április 21-én éjfélig lehet jelentkezni a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézetének hackerversenyére.

2024. Április 09. 07:40, kedd | Bulvár

Parancsnoki elismerésben részesültek a szombati, bosznia-hercegovinai mentésben résztvevő magyar katonák

Elismerő parancsnoki érmeket adott át Sticz László vezérőrnagy, az EUFOR Althea parancsnoka a szombati életmentő akcióban résztvevő katonáknak és a civil repülésirányítónak a Szarajevó melletti Butmir táborban

2024. Április 05. 09:32, péntek | Bulvár

Szlovákiában betiltják a mobiltelefonok használatát az általános iskolák alsó tagozatán

A szlovákiai általános iskolák alsó tagozatának első három évfolyamában teljesen, a felsőbb évfolyamokban pedig néhány kivétellel betiltják a mobiltelefonok használatát a tanulók számára