Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2011. December 19. 14:21, hétfő | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Komoly segítséget kaphatnak a cukorbetegek

Komoly segítséget kaphatnak a cukorbetegek

Pécsi kutatók megtalálták a kettes típusú cukorbetegség egyik okát, és ez komoly segítséget jelenthet a betegség jövőbeni kezelésében – adta hírül az Új Dunántúli Napló hétfőn.

A lap utalt rá: a kettes típusú cukorbetegség kialakulásában több tényező is szerepet játszik. Az alapja leggyakrabban az, hogy a szervezet által termelt inzulin nem tudja megfelelő mértékben kifejteni vércukorszint-csökkentő hatását. Ez általában a harminc év feletti, arra hajlamos és nem megfelelő életmódot folytató embereknél alakul ki, de az elhízott gyermekek körében is egyre gyakoribb.

Aki ebben a betegségben szenved, kevésbé érzékeny a cukor sejtekbe való bejutását szabályozó hormon, az inzulin iránt. A szervezet termel ugyan inzulint, de nem elegendőt ahhoz, hogy ez a normális vércukorszintet biztosítani tudja. Ezért szükségük lehet gyógyszeres kezelésre, súlyosabb esetben inzulinra is. Pécsi kutatók nyolcéves munkájuk eredményeként arra jöttek rá, hogy a problémát az egyik aminosav végleges módosulása okozza.

Wittmann István, a Pécsi Tudományegyetem belgyógyászati klinikájának és nephrológiai centrumának vezetője a lapnak azt mondta: a felfedezés magában hordozza a kezelhetőség lehetőségét is. Ha a pécsiek ezzel kapcsolatos és a napokban benyújtott szabadalmát elfogadják, néhány éven belül olyan gyógyszerek és táplálékkiegészítők állhatnak a betegek rendelkezésére, amelyekkel megállíthatják állapotuk romlását.

A klinika vezetője emlékeztetett rá, hogy Magyarországon egymillió cukorbeteg él és ugyanennyien vannak a betegség kialakulását megelőző állapotban. Utóbbiak közül sokan nem vizsgáltatják ki magukat.

Wittmann István szólt arról is, hogy a felfedezés nemcsak a cukorbetegség, hanem az anyagcsere-problémák, a magas vérnyomás, a szív- és érrendszeri betegségek kezelésében és a rákgyógyításban is segíthet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.