Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2021. Január 29. 13:00, péntek | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Kónyban és Győrben is életeket mentett a szén-monoxid-érzékelő

Kónyban és Győrben is életeket mentett a szén-monoxid-érzékelő

A zárt térbe visszajutó szén-monoxid már alacsony koncentrációban is komoly veszélyt jelent.

Csütörtök délután Kónyban a Jókai utca egyik családi házában jelzett az érzékelő, ahol cserépkályhával fűtöttek. A tulajdonos kiszellőztetett és értesítette a tűzoltókat. A csornai hivatásos tűzoltók mérései igazolták a mérgező gáz jelenlétét. Felhívták a tulajdonos figyelmét a gyakori szellőztetésre, és hogy ne használja a kályhát, amíg azt és a hozzá csatlakozó füstelvezetőt át nem vizsgálják a kéményseprők.

Később a város hivatásos tűzoltóit Győrben, egy Bajza utcai lakáshoz riasztották, ahol szintén jelzett egy szén-monoxid-érzékelő. A raj méréseket végzett, és kimutatta a mérgező gázt az ingatlan levegőjében. A gázszolgáltató munkatársának mérései is hasonló eredményt hoztak, ezért ő kizárta a hálózatból a meghibásodott vízmelegítő gázkészüléket.

A jól működő érzékelőknek köszönhetően nem sérült meg senki egyik esetnél sem.

A mérgező gáz leggyakrabban akkor keletkezik, ha a működő nyílt égésterű vízmelegítő vagy fűtőeszköz közelében nem megfelelő a levegő-utánpótlás. Ilyenkor mérgező szén-monoxid fejlődik, amely egy idő után rosszullétet, vagy akár halált is okozhat.

A zárt térbe visszajutó szén-monoxid már alacsony koncentrációban is komoly veszélyt jelent az emberekre és a háziállatokra egyaránt. Ez a gáz színtelen, szagtalan, jól elkeveredik a szoba levegőjével és rendkívül mérgező. A mérgezés tünetei hasonlítanak más betegségekhez, - fejfájás, émelygés, hányinger - ezért nehezen felismerhető.

A levegő utánpótlás biztosítása mellett a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a figyelmet a tüzelő-fűtőberendezések, fürdőszobai vízmelegítők rendszeres, - szakember által végzett – karbantartására és a kémények rendszeres felülvizsgálatának szükségességére is!

Mindenkinek javasolja a katasztrófavédelem a megfelelő minőségű, szaküzletben vásárolt szén-monoxid-érzékelő beszerzését is, hiszen életet menthet!

A szén-monoxid-érzékelők listája ITT elérhető.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 16:00, kedd | Helyi

Jótékonysági futás Kapuváron

A tűzkárt szenvedett család megsegítéséért.

2024. Április 16. 13:40, kedd | Helyi

Felfoghatatlan tragédia, elhunyt a Kossuth Szakiskola igazgatója

Nyugodjék békében!

2024. Április 16. 13:00, kedd | Helyi

Hét és félmilliót csaltak ki egy csornai asszonytól

A csornai rendőrök vizsgálnak egy internetes csaló által elkövetett bűncselekményt.

2024. Április 16. 09:00, kedd | Helyi

A Költészet napjára emlékeznek Páliban

Devecseri Zoltán verseskötetének bemutatása