Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2022. Június 28. 16:00, kedd | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Kónyban és Rábapatonán is életet mentettek a szén-monoxid érzékelők

Kónyban és Rábapatonán is életet mentettek a szén-monoxid érzékelők

Tegnap két helyen is beigazolódott a mérgező gáz jelenléte az ingatlanokban.

Hétfőn délben Kónyban a Győri utca egyik családi házában jelzett a szén-monoxid-érzékelő. A csornai hivatásos tűzoltók rekonstruálták a korábbi állapotot az ingatlanban, amikor is egy gáztűzhely és egy kombi gázkazán is működött. A tűzoltók majd a gázszolgáltató mérései is igazolták a mérgező gáz jelenlétét, ezért a szolgáltató a lakók biztonsága érdekében leplombálta a készüléket.

Délután Rábapatonán a Külső Rákóczi utcába riasztották a győri hivatásos tűzoltókat, ahol szintén megszólalt a szén-monoxid-érzékelő. Ott a működő gázkazánt zárta le a szolgáltató és megállapította a légellátás hiányát. Mindkét helyszínen értesítették a kéményseprőket is. Személyi sérülés nem történt egyik esetben sem, köszönhetően a jól működő, időben jelző érzékelőknek.

A megfelelő légellátás biztosítása mellett azonban elengedhetetlen a tüzelő-fűtőberendezések, kazánok, kályhák, fürdőszobai vízmelegítők rendszeres, - szakember által végzett – karbantartása és a kémények rendszeres ellenőrzése.

Szén-monoxid-mérgezés veszélye nem csak a fűtési szezonban áll fenn, hiszen az elszennyeződött fürdőszobai átfolyós vízmelegítőkből közvetlenül is juthat szén-monoxid a lakótérbe. Az utólag beépített gépészeti berendezések (pl. szagelszívó, szárító), valamint az utólagos építészeti átalakítások is befolyásolhatják az épület levegő ellátását, a kéménykör működését.

A biztonság növelése érdekében továbbra is javasoljuk mindenkinek a szaküzletben kapható megbízható szén-monoxid-érzékelő beszerzését. Fontos, hogy tanulmányozzák át a készülékkel kapcsolatos teendőket, használati utasítást, hiszen csak a leírásban rögzített szavatossági időn belül(általában 7-10 év) garantálják a biztonságot!Ugyanilyen fontos, hogy az elemes készülékek esetén figyeljünk azok tartósságára, hiszen az elemeknek és akkumulátoroknak is van szavatossági idejük,ezért biztonságunk érdekében, megfelelő időközönként cseréljünk elemet a készülékekben.

A megfelelően működő szén-monoxid-érzékelők listája a katasztrófavédelem honlapján elérhető.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 16:00, csütörtök | Helyi

71 lakástűz az első negyedévben

Az 71 tűzzel érintett épület közül egyikben sem volt füstérzékelő.

2024. Április 18. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze - a legújabb állásajánlatok

A heti Szuperinfóból

2024. Április 18. 09:27, csütörtök | Helyi

Egy kapuvári férfi lett internetes csalás áldozata

A kapuvári nyomozók megtalálták a tettest, vádat emelnek ellene.

2024. Április 17. 16:00, szerda | Helyi

Magyarkeresztúrról eltűnt férfit keresnek a rendőrök

A 45 éves férfi megtalálása érdekében a csornai rendőrök az állampolgárok segítségét kérik.