Városlista
2023. szeptember 24, vasárnap - Gellért

Hírek

2012. Augusztus 13. 14:23, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Kopint-Tárki: rosszak a kilátások a feldolgozóiparban

Kopint-Tárki: rosszak a kilátások a feldolgozóiparban

Rosszak a kilátások a feldolgozóiparban, a belföldi rendelésállomány történelmi mélyponton zárta a második negyedévet, és a cégek jelenlegi helyzete is válságra utal - derül ki a Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet Zrt. negyedéves konjunktúratesztjéből.

A Kopint-Tárki a feldolgozóipari vállalkozások helyzetét és rövid távú kilátásait összegezte negyedéves konjunktúratesztjében. Az MTI-hez hétfőn eljuttatott eredmények szerint a nyári feldolgozóipari konjunktúrateszt az 1992 óta tartó története során a legtöbb mutató esetében történelmi mélypontot ért el.
A legrosszabb a vállalatok jelenlegi helyzetét mérő mutató, amely 2012 júliusában mindössze 26 ponton állt a nullától százig terjedő skálán.
A kilátásokat jellemző indikátor is csak árnyalatnyilag marad el a válság idején mért szinttől, jelenleg 36 ponton áll, míg a termelési előrejelzések pontosan a 2009-es válság szintjén vannak.
A felmérés szerint a belföldi rendelésállomány történelmi mélyponton, 11 ponttal zárta az elmúlt negyedévet, ami gyakorlatilag a belföldi piac "befagyását" jelenti. Az export rendelésállomány a stagnálást jelentő 50 ponton áll, ami ugyan jelentősen jobb, mint a válság idején mért 30 pont körüli szintek, de nagyon kevés olyan vállalat van jelenleg - arányuk közel megegyezik a 2009-ben mérttel - amely az export bővülésére számít.
A kapacitáskihasználtság még a jelen körülmények között kedvezőnek tekinthető 66 százalékos szinten mozog, ám emelkedni kezdett az alacsony kapacitáskihasználtságú vállalatok aránya - derül ki a kutatásból.
A feldolgozóipari vállalatok saját helyzetértékeléséből és a kilátásokból összeálló konjunktúra barométer értéke 31 pont, ami 3 ponttal kevesebb, mint az eddigi, 2009-ben mért legalacsonyabb érték.
A Kopint-Tárki felmérése szerint a legrosszabb helyzetben a mikrovállalkozások vannak, az ő kilátásaikban tulajdonképpen nem található pozitív elem.
A kilátásokat leíró mutató, a bizalmi index továbbra sem képes elmozdulni a "gödörből". Bár a mutató 38 pontos értéke 3 ponttal magasabb, mint az eddigi legalacsonyabb érték, a szezonálisan kiigazított index továbbra is történelmi mélyponton van.
A termelésbővítést akadályozó tényezők közül változatlanul a kereslethiány, azon belül is elsősorban a belföldi piacon tapasztalt kereslethiány jelenti a legkomolyabb akadályt. Második-harmadik akadályozó tényezőként a gazdasági környezet bizonytalanságát és a nem világos gazdasági rendeleteket jelölték meg a feldolgozóipari vállalatok - olvasható a közleményben.
A kutatóintézet szerint "rendkívül kedvezőtlen jelenség", hogy egymás után immár negyedik alkalommal jelenik meg a nem világos gazdasági rendeletek mint a termelésbővítést akadályozó tényező a harmadik helyen, megelőzve a finanszírozási problémákat is. Bár a kettő közötti különbség csekély (mindössze 6 pont), fontos tulajdonsága a jelenlegi magyar piacnak, hogy a három legproblémásabb területből kettő az üzleti és a szabályozási környezettel kapcsolatos - írja a Kopint-Tárki.

Címkék: gazdaság

Ezek érdekelhetnek még

2023. Szeptember 23. 13:00, szombat | Belföld

Nagy Márton: a jövő évnek a növekedés helyreállításáról kell szólnia

Az idei az infláció letörésének éve, ám a pénzromlás egy számjegyű tartományát elérve jövő évben el kell kezdeni a gazdasági növekedés helyreállítását - jelentette ki a gazdaságfejlesztési miniszter.

2023. Szeptember 23. 08:20, szombat | Belföld

Kifutottak első útjukra a Bahart új hajói

Újabb fontos mérföldkőhöz érkeztek a balatoni fejlesztések azzal, hogy kifutottak első útjukra a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) új hajói, amelyek új minőséget hoznak a balatoni közlekedésbe

2023. Szeptember 23. 08:18, szombat | Belföld

Paks II. - Roszatom: minden akadály elhárult a beruházás elől

Minden akadály elhárult a Paks II. beruházás megvalósítása elől az elmúlt évek előkészítése, engedélyeztetése révén, és minden feltétel adott ahhoz, hogy az építkezés megfelelő ütemben haladjon

2023. Szeptember 23. 08:15, szombat | Belföld

A MÁV megkezdte a felkészülést a győri vasútvonal felújításának második ütemére

Megkezdődött a felkészülés az 1-es (győri) vasúti fővonal vágányfelújításának második ütemére, a teljes vágányzárra: október 27-től három héten át Biatorbágy és Szárliget között mindkét vágányon szünetel majd a vasúti fo