Városlista
2022. augusztus 8, hétfő - László

Hírek

2018. Május 09. 05:00, szerda | Külföld
Forrás: Kovács Andrea, az MTI tudósítója jelenti:

Kórházba került több mint félszáz ukrán iskolás egy ismeretlen eredetű rosszullét miatt

Kórházba került több mint félszáz ukrán iskolás egy ismeretlen eredetű rosszullét miatt

Több mint félszáz ukrán iskolás gyermeket és két tanárt kellett kórházba szállítani kedden a Kijevtől délkeletre fekvő Cserkaszi megyeszékhely egyik általános iskolájából.

Tizenheten eddig ismeretlen okból eszméletüket vesztették az iskola udvarán tartott reggeli sorakozó közben.

Az első eseteket követően sorra egyre többen lettek rosszul, hányingerre, szédülésre és fejfájásra panaszkodva.

Cserkaszi 8-as számú iskolájából az ukrán egészségügyi minisztérium sajtószolgálata szerint eddig 53 gyermeket és két tanárt szállítottak kórházba mérgezéses tünetekkel, közülük 11 gyermek került az intenzív osztályra, akik jelenleg közepesen súlyos állapotban vannak. A váratlan rosszullétek bekövetkeztekor összesen 424 gyerek volt az iskolaudvaron.

A tanítást az iskolában beszüntették, értesítették a szülőket, hogy mielőbb vigyék el onnan a gyerekeket.

Az állami katasztrófavédelmi szolgálat vegyi, radiológiai és biológiai laboratóriumának munkatársai hozzáláttak az iskola területének tüzetes átvizsgálásához. A levegő összetételén végzett gyorsteszt nem mutatott ki olyan káros anyagot, amely indokolná a tömeges mérgezést. Jelenleg a vezetékes és a palackozott ivóvízből vett mintákat vizsgálják, az eredményt kedd délutánra ígérik.

Az ukrán egészségügyi miniszter a 112.ua hírportál beszámolója szerint már Cserkasziba repült, Volodimir Hrojszman miniszterelnök is bejelentette, hogy odautazik személyesen tájékozódni a helyzetről. Közben Petro Porosenko elnöknek beszámolt az eddig megtett intézkedésekről az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU), illetve a katasztrófavédelem vezetője, valamint Cserkaszi megye kormányzója. Az államfő utasította a tisztségviselőket, hogy tegyenek meg mindent a mérgezés okának felderítésére, továbbá arra, hogy a gyerekek késlekedés nélkül megkapják a szükséges orvosi ellátást - tájékoztatott Facebook-oldalán Szvjatoszav Ceholko, az elnök sajtótitkára.

A hatóságok ismeretlen tettes ellen büntetőeljárást indítottak a fertőző betegségek és tömeges mérgezések megelőzésére vonatkozó egészségügyi szabályok és normák megsértésének gyanújával.

Kosztyantin Procenko, a katasztrófavédelmi szolgálat megyei részlegvezetőjének tanácsadója egy Facebook-bejegyzésében azt írta, hogy a mérgezés okozója az iskola közelében egy szennyvízcsatornából kipárolgó valamilyen gáznemű vegyi anyag is lehet, de hangsúlyozta, hogy ez egyelőre csak feltételezés. Ennek alapja - mint írta -, hogy vasárnap nagy mennyiségű eső esett a városban, ami után az iskola környékén lakók már másnap jelezték, hogy kellemetlen vegyszagot éreznek. Ez alapján nem kizárt, hogy a csapadékkal valamilyen vegyi anyag került a csatornába - tette hozzá.

Címkék: iskola, rosszullét, ukrán

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 08. 16:00, hétfő | Külföld

A horvát kormány tovább csökkentette az üzemanyagok kiskereskedelmi árát

A horvát kormány tovább csökkentette az üzemanyagok kiskereskedelmi árát - közölte a kabinet hétfőn.

2022. Augusztus 08. 10:07, hétfő | Külföld

Késik a fegyverszünet, folytatódik a rakétaháború Izraelben

Az egyiptomi közvetítéssel megszületett fegyverszünet hírének ellenére folytatódott a rakétaháború vasárnap este Izrael és az Iszlám Dzsihád között - jelentette a 12-es televízió híradása vasárnap.

2022. Augusztus 07. 15:04, vasárnap | Külföld

Ferenc pápa Kijevbe látogathat

Ferenc pápa Kijevbe tervezett látogatásáról volt szó a katolikus egyházfő és a vatikáni ukrán nagykövet találkozóján.

2022. Augusztus 07. 13:03, vasárnap | Külföld

A fertőzöttek száma 584 millió, a halálos áldozatoké 6,417 millió

Világszerte 584 160 718 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 6 417 750 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem vasárnap reggeli adatai alapján.