Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2023. November 12. 19:00, vasárnap | Életmód
Forrás: Európai Bizottság

Környezetvédelmi tippek otthonra

Környezetvédelmi tippek otthonra

Környezetünk megóvása az otthonunkban kezdődik.

Néhány egyszerű változtatással nemcsak energiát és pénzt takaríthatunk meg, hanem kibocsátásunk csökkentésével az éghajlat védelméhez is hozzájárulunk.

Napjainkban a közvetlen szén-dioxid-kibocsátás kb. egynegyede a háztartások számlájára írható az EU-ban. Tudta, hogy az uniós háztartások energiafogyasztásuk háromnegyedét fűtésre és hűtésre fordítják?

Fűtés és hűtés

Ne melegítse túl a vizet! A hatékony és higiénikus működés érdekében ne állítsa bojlerét 60 °C-nál magasabb hőmérsékletre.
Észszerűen állítsa be a termosztátot! Tudta, hogy otthona attól még nem melegszik fel gyorsabban, hogy feljebb csavarja a termosztátot? Ezzel csupán a lakás legmagasabb hőmérsékletét tudja befolyásolni.
Meleg napokon húzza be a függönyt vagy engedje le a redőnyt, így védeni tudja otthonát a nap hőjétől.
Nyáron használjon ventilátort! A ventilátorok sokkal kevesebb energiát fogyasztanak, mint a légkondicionálók.

Szigetelés

Cserélje ki az ablakokat kettős üvegezésűre! Kettős üvegezésű ablakokkal 50–70%-kal csökkentheti a kiszökő hő mennyiségét.
Nem áll módjában kettős üvegezésűre kicserélni ablakait? Ebben az esetben vastag függönyökkel vagy leszerelhető hőszigetelő ablaktáblákkal mérsékelheti a hideg levegő beáramlását.
A huzat nagymértékben hozzájárulhat a hőveszteséghez. Energiát takaríthat meg, ha megfelelően szigeteli az ablakokat körülvevő réseket vagy gondoskodik az ajtók huzat elleni réstömítéséről. Már a kulcslyukak és a postaládák lefedésével is javíthat a helyzeten!
Szigetelje a melegvíztartályokat, a központi fűtés csöveit és a falban lévő üregeket. Ha a falban lévő üregek szigetelése nem kivitelezhető, helyezzen hővisszaverő alumíniumfóliát a radiátorok mögé.

Környezettudatosság a konyhában

Vásároljon energiatakarékos háztartási készülékeket! Az EU-ban számos mindennap használatos gép (például hűtőszekrények, mosogatógépek vagy sütők) viseli az uniós energiahatékonysági címkét, hogy segítse a vásárlókat az energiahatékony modellek kiválasztásában. A skála két végét az A+++ (leginkább energiahatékony) és a G osztályba tartozó (legkevésbé energiahatékony) árucikkek képviselik. Egy A+++ címkével ellátott mosogatógép például feleannyi energiát fogyaszt, mint egy D besorolású termék.
Ellenőrizze, hogy megfelelően záródik-e sütője! Ha ki kell cserélnie sütőjét, válasszon A besorolású modellt. Ezzel a termék teljes élettartama alatt akár 200 eurót takaríthat meg egy D címkével ellátott sütő energiaköltségéhez képest.
Kézi mosogatás helyett használja inkább mosogatógépét! A korszerű mosogatógépek kevesebb vizet és energiát fogyasztanak, ráadásul legtöbbjük rendelkezik energiatakarékos üzemmóddal. Ugyanakkor fontos, hogy csak akkor használja gépét, ha már megtelt!
Csak annyi vizet forraljon fel, amennyire szüksége van! Ha csak pár percre hagyta a vízforralóban a felmelegített vizet, nem kell újra felforralnia.

Takarékos mosás

Csak akkor indítsa el a mosógépet, ha tele van! Ha csak néhány ruhadarabot szeretne kimosni, ne használja mosógépét. Várjon, amíg teljesen meg tudja tölteni a gépet – de ne lépje túl az engedélyezett súlyhatárt.
Mosson a lehető legalacsonyabb hőmérsékleten! Napjaink mosószerei már olyan hatékonyak, hogy alacsony hőmérsékleten is tisztává varázsolják a ruhát.
Kerülje az előmosás használatát, ha ruhái nem kifejezetten piszkosak.
Ha teheti, ne használjon szárítógépet! A szárítógép egyetlen szárítási ciklusa kétszer annyi energiát fogyaszt, mint egy átlagos mosási ciklus.

Ne pazarolja az energiát!

Cserélje le az izzólámpákat és a halogénizzókat energiatakarékosabb típusokra! Egyetlen LED izzó használatával összesen több mint 100 euróval csökkentheti villanyszámláját a termék nagyjából 20 éves élettartama alatt.
Kapcsolja ki az elektromos készülékeket! Az olyan internethez csatlakoztatott készülékek, mint például a 2016-ban vagy az előtt gyártott okostelevíziók, nyomtatók és játékkonzolok akár 80 watt energiát fogyaszthatnak készenléti üzemmódban. Használjon többcsatlakozós, kapcsolóval ellátott elosztót, amellyel egyetlen mozdulattal kikapcsolhatja őket.
Érdeklődjön energiaszolgáltatójánál intelligens fogyasztásmérők beszereléséről! Intelligens fogyasztásmérőkkel akár 3%-kal csökkentheti gáz-, illetve villamosenergia-fogyasztását.
Váltson zöld energiára! A legtöbb energiaszolgáltató kínálatában elérhetőek zöld, azaz környezetbarát díjszabások, amelyek a szél- és napenergiához hasonló megújuló energiaforrások szélesebb körű használatát támogatják. Ha otthona saját tetővel rendelkezik, vegye fontolóra napelemek felszereltetését, így a szükséges villamos energia egy részét önállóan állíthatja elő.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 13:39, kedd | Életmód

Megkezdődött a MOHU textilgyűjtőkonténer-telepítési programja

Megkezdődött a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. textilgyűjtőkonténer-telepítési programja - közölte a cég kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 13:38, kedd | Életmód

AM: a méhészet az agrárium egyik legfontosabb ágazata

2024. Április 30. 06:00, kedd | Életmód

A fészkelő erdei fülesbaglyok állományának felmérésében segíthet a lakosság

Az erdei fülesbaglyok fészkelő állományának felmérésében kéri a lakosság segítségét a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Életmód

Kétezer boltban csak magyar zene szól egy napig

Több mint kétezer üzletben, szállodában, étteremben és benzinkúton kizárólag magyar zene szól május 9-én.