Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2022. Március 27. 18:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Papp József

Kötelező egy választási kampányban embertelennek lenni?

Kötelező egy választási kampányban embertelennek lenni?

Dühös publicisztika aljasságról, sunyiságról és törvénytelenségről.

Örülök, hogy évek óta már csak érdeklődőként, kívülről nézem a magyar politikát, benne az egyre durvuló mostani kampányt. Soha nem állítottam, hogy elfogulatlan lennék, de figyelem mi folyik, és el vagyok hűlve a legutóbbi napok eseményeitől.

Mindenképp írni akartam róla, gondolkodtam, kikkel készítsek interjút, akik elmondják, mi is történt. Aztán feltettem magamnak a kérdést. Tényleg te is félsz? Tényleg te sem mered kimondani nyíltan és egyenesen, hogy mi a véleményed? Aztán válaszoltam is magamnak: Nem félek. Íme.

A választókerület szinte valamennyi településén Gyopáros Alpár Fidesz jelölt kampányfüzetével együtt egy „polgármesteri tájékoztató levelet” is kiküldtek, amiben Gyopáros Alpár és a Magyar Falu program nagyszerűségét hirdetve buzdítanak szavazásra. Csaknem 70 polgármesternek ugyanakkor, pont ugyanaz jutott eszébe, ugyanúgy leírta, és ugyanúgy kiküldte? Nehezen hihető. Az Önkormányzati törvény szerint a polgármester az önkormányzat egészét reprezentálja. Az Alkotmánybíróság egy korábbi határozata szerint a polgármester pártpolitikai és polgármesteri szereplésének jól láthatóan el kell válnia egymástól. Kovácsné Varga Ildikó ellenzéki képviselőjelöltnek ezzel az esettel kapcsolatos, 4 településre vonatkozó kifogásait az Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottság (OEVB) érdemi vizsgálat nélkül elutasította. Az indok az volt, hogy a levél küldőjének személye egyértelműen nem dönthető el, mert csak a neve és polgármesteri titulusa szerepelt a levél alján, nem volt se aláírás, se bélyegző. A képviselőjelölt ezt a döntést megfellebbezte.
Jól értem? Az OEVB szerint is törvénytelenség történt, csak nem tudni, ki sértett törvényt? A polgármesterek, akik a választókat megtévesztő levelet küldtek, ráadásul esetleg önkormányzati közpénz felhasználásával? Vagy Gyopáros Alpár kampánystábja azzal, hogy a polgármesterek nevét felhasználva a nevükben valótlan tartalmú leveleket küldött ki? Más lehetőség nincs.

Ez az eljárás aljas, sunyi és törvénytelen. Aljas, mert a kifosztott önkormányzatok polgármestereit lehetetlen helyzetbe hozza. Biztos vannak köztük jópáran, akik szívesen adják a nevüket ilyesmihez, de a többiek attól való félelmükben, hogy ha nemet mondanak, majd nem kap a falu pénzt, vélt vagy valós kényszer hatására cselekedtek. Nyilvánosan kell hálálkodniuk a falujuknak járó pénzért. Kormányváltás esetén is lesz Magyar Falu program, csak az nem Gyopáros Alpár házipénztára lesz. Sunyi, mert mások mögé bújik, és úgy tűnik, még az OEVB szerint is törvénytelen, még ha nem is tudja, ki sértett törvényt.

Pénteken a postaládámban találtam egy ellenzéket lejárató szórólapot. Ez is aljas, mert egyrészt Kovácsné Varga Ildikó képviselőjelöltről, Márki-Zay Péterről és Gyurcsány Ferencről direkt előnytelen fotót használ, olyan mondatokat ad a szájukba, amiket sohasem mondtak, és olyan tervekkel vádolja őket, amik soha meg sem fordultak a fejükben. Sunyi, mert a szórólapon nincs feltüntetve sem a kiadó szervezet, sem a felelős kiadó személy neve. Tudatosan törvénytelen, mert választási kampányban törvényesen csak ezek feltüntetésével adható ki szórólap, hirdetés, vagy plakát. Bár a Fidesz ismert üzeneteit ismételgeti a szórólap, de már előre látom, ahogy ártatlanul széttárják a karjukat, hogy „Nem mi voltunk.” Ha Gyopáros Alpárban lenne egy szemernyi tisztesség, akkor nyíltan kiállna, elítélné, és elhatárolódna ettől az eszköztől és módszertől. Amíg ezt nem teszi meg, addig rávetül az árnyék, hogy ezt is ők tették. Ezzel kapcsolatban is kifogást nyújtott be Kovácsné Varga Ildikó képviselőjelölt az OEVB-hez, és mindkét ügyről tájékoztatják az EBESZ nemzetközi választási megfigyelőit is.

Egy ilyen választókörzetben, ahol a Fidesz a legutóbbi választásokon mindig országosan a legnagyobb arányban nyert, miért nem tudnak tisztességesen, nyíltan, sportszerűen versenyezni? Tudom, ma már naiv romantikus „lovagi erények” ezek, nevetségesek a hatékonyság és eredményesség mítoszában. Akik ebben részt vesznek, nem gondolnak arra, hogy április 3. után is ugyanabban a városban, faluban, választókerületben fogunk élni, találkozni boltban, piacon, utcán, iskolában, óvodában, rendezvényen, buliban? Tényleg így kell küzdeni egy embernek egy másik ember ellen?

A fentiekről egy régi főiskolai mondásunk jut eszembe. Ha egy társunk láthatóan nagyot mondott, és tudtuk, hogy csak henceg vagy emberkedik, akkor gúnyosan azt mondtuk neki: „Férfi kell ahhoz, nem csak egy gatya”. A véleményem már rég kialakult, most újra megerősödött, a szememben Gyopáros Alpár nem férfi, csak egy gatya.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze - a legújabb állásajánlatok

A heti Szuperinfóból

2024. Április 25. 09:00, csütörtök | Helyi

A megengedett sebesség duplájával ment a Speedmaraton megyei nyertese

Speedmarathon

2024. Április 24. 16:00, szerda | Helyi

Önkéntes szemétszedés Bágyogszováton

Te Szedd!

2024. Április 24. 13:00, szerda | Helyi

Önkéntes szemétszedés Szilban

Te Szedd!