Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Április 03. 07:01, kedd | Belföld
Forrás: OrintPress

Kövér foglalja el Schmitt posztját

Kövér foglalja el Schmitt posztját

Kövér László lesz az ideiglenes államfő, a házelnöki feladatokat megbízatása idejére helyettese, Lezsák Sándor veszi át. Az Országgyűlés 338 igen, 5 nem és 6 tartózkodás mellett fogadta el Schmitt Pál döntését.

Az InfoRádió közlése szerint az országgyűlési szavazáson két fideszes és három kereszténydemokrata politikus nemmel szavazott, a 6 fideszes képviselő pedig tartózkodott. A döntés elfogadásával Schmitt posztját ideiglenes jelleggel Kövér László jelenlegi házelnök veszi át, ő rendelkezik az államfői feladat-és hatáskörökkel.

Schmitt lemondását a parlamenti pártok és független képviselők is kommentálták: Molnár Csaba a Demokratikus Koalíció nevében remek döntésnek nevezte ezt, szerinte a volt elnök mély erkölcsi válságon lépett túl. A jobbikos Balczó Zoltán ennek apropóján a közvetlen elnökválasztás előnyeit méltatta, Schiffer András az LMP részéről pedig megköszönte Schmitt Pál kétéves tevékenységét – mint hangsúlyozta, a volt államfő körül kialakult helyzetet saját szimpátiáitól független méltatlannak tartotta, s a történetek felelőseként a miniszterelnököt nevezte meg. A közvetlen elnökválasztást ajánlotta az MSZP-s Tóbiás József is, aki Schmitt lemondását Orbán Viktor vereségeként értelmezte.

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője szerint ugyanakkor világos, hogy , hogy az ellenzéki pártok számára a lemondás nem a kisdoktori dolgozatról szólt. Schmitt Pállal tehát nem az volt számukra a probléma, hogy 20 évvel ezelőtt írt egy dolgozatot, hanem az, hogy az elmúlt 2 évben aláírta a törvényeket, s az ellenzéki pártok nem kevesebbre játszottak, mint egy ember becsületére – fogalmazott Lázár.

OrientPress Hírügynökség
Kép: OrientPress Hírügynökség / archívum

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.