Városlista
2022. augusztus 14, vasárnap - Marcell

Hírek

2015. Május 29. 13:00, péntek | Helyi
Forrás: GYSEV Zrt.

Közel hétmilliárd forintos beruházásból készül a GYSEV Zrt. forgalomirányítási rendszere

Közel hétmilliárd forintos beruházásból készül a  GYSEV Zrt. forgalomirányítási rendszere

Kevesebb késés, gazdaságosabb üzemeltetés

Hatékonyabb lesz a forgalomirányítás, gazdaságosabb az üzemeltetés, kevesebb a késés és növekszik a vonalak átbocsátó képessége a GYSEV Zrt. hálózatán. A társaság csaknem 7 milliárd forintos fejlesztési projekt keretében központi forgalomirányító és ellenőrző rendszert valósít meg, amely a GYSEV összes vasútvonalára kiterjed. A munkálatok már megkezdődtek, a kivitelező cégek várhatóan 2016 tavaszára készülnek el a nagyszabású beruházással.

A GYSEV Zrt. magyarországi hálózatán a forgalomirányítás szabályzása jelenleg öt csomóponti biztosítóberendezési távvezérlő központból valósul meg. A központok 20 állomás forgalmának irányítását látják el, ez nagyjából a hálózat felét jelenti. A társaság további 24 állomásán a szakemberek helyi kezeléssel végzik a forgalomszabályozást.

A vállalat hatékonyabb, egységes forgalmi üzemirányítást kíván megvalósítani a „GYSEV üzemirányító központ létrehozása a szükséges biztosítóberendezési felülvezérlések kialakításával” című projekt keretében. A 6 milliárd 970 millió forint összköltségű projekt a Közlekedés Operatív Program (KÖZOP), valamint az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program (IKOP) keretében valósul meg, Európai Uniós források felhasználásával.

A beruházás során Csornán és Szombathelyen korszerű forgalomirányító központok jönnek létre. Sopronban ugyanakkor forgalom ellenőrző központ létesül, melynek feladata a vonalhálózat felső szintű üzemirányítása lesz. A projekt keretében a GYSEV üzemeltetésében lévő 414 km-es magyarországi vasúthálózat mind a 44 állomása egységes vasútüzemi felügyeleti rendszerbe integrálódik, mely európai szinten is kiemelkedőnek számít. A modernizált forgalomirányításnak köszönhetően csökken a vasúti közlekedés zavartatásának lehetősége. Az egységes forgalomirányító rendszer segítségével növekedhet a vasútvonalak átbocsátó képessége, valamint ritkulhatnak a késések.

A beruházás során az egységes forgalomellenőrzés mellett megvalósul a felsővezetéki energia távvezérlés és távfelügyelet központba integrálása is. A fejlesztés keretében a vasúttársaság további 30 db utastájékoztató kijelzőt telepít állomásaira, melyek valós idejű információval látják el a közösségi közlekedést igénybe vevőket.

„A mai, modern vasúti közlekedés fontos feltétele, hogy központokbólszabályozzuk a vonatforgalmat. Így egységessé válik a szabályozás és gyorsul a belső információk áramlása, ezáltal a konfliktushelyzetekre is gyorsabban tud reagálni vasúttársaságunk. A hálózati szinten egységes forgalomirányítási rendszer ugyanakkor gazdaságosabb üzemeltetést tesz lehetővé” – mondta a projekt nyitórendezvényén Czibula András, a GYSEV Zrt. stratégiai műszaki fejlesztés vezetője.

A 2016 tavaszára megvalósuló egységes rendszer kivitelezési munkálatait a Prolan-Savaria Konzorcium végzi, melynek tagjai a Prolan Irányítástechnikai Zrt. valamint a Dunántúli Távközlési és Biztosítóberendezési Építő Kft.

Címkék: beruházás, GYSEV, vasút

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 14. 17:17, vasárnap | Helyi

Lopás miatt keresik ezt a férfit a rendőrök

A nyomozók az állampolgárok segítségét kérik az ismeretlen férfi azonosításához.

2022. Augusztus 12. 16:14, péntek | Helyi

Balesetet okoztak, és elhajtottak a helyszínről

A rendőrök a lakosság segítségét kérik.

2022. Augusztus 12. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2022. Augusztus 12. 09:00, péntek | Helyi

Újfajta telefonos trükkös módszerrel próbálnak pénzhez jutni csalók a megyében

Rendőrségi felhívás.