Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Július 24. 11:09, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Közel százezer vendéget várnak a hétvégi Váci Világi Vigalomra

Közel százezer vendéget várnak a hétvégi Váci Világi Vigalomra

A korábbi fesztiválokon megszokottnál erőteljesebb biztonsági óvintézkedések közepette készülnek a péntektől vasárnapig tartó XXI. Váci Világi Vigalomra.

A főtéren, a Duna-parton és számos más helyszínen zajló rendezvényen a becslések szerint akár százezren is megfordulhatnak.
A tavalyi fesztivál zárónapján hirtelen a városra törő hatalmas viharból, illetve az akkori veszélyhelyzetből okulva a szervezők - a Váci Városimázs Nonprofit Kft. és a helyi önkormányzat - idén fokozottan figyelnek az időjárásra - mondta Retzler Péter, a kft. ügyvezetője, a vigalom főszervezője az MTI-nek.
Tájékoztatása szerint a meteorológiai szolgálat egyik munkatársa a fesztivál napjain csak Vácra figyel majd, s folyamatosan küldi az időjárási adatokat a katasztrófavédelem, a tűzoltóság, a rendőrség, illetve más szervek tagjaiból álló vezetői törzshöz. A szervezőket idén rádió adó-vevő készülékekkel is ellátják a gyorsabb információcsere érdekében, s a mentők (ezen belül egy motoros ügyeletes) is készenlétben állnak. A várható nagy hőségben folyamatosan locsolják, hűtik a rendezvények helyszíneit.
Az idei vigalom kínálata a szokásosnál is bőségesebb, ám a fesztivál központi színpadát most is a Március 15. téren állítják fel, ahol a nagyobb szabású rendezvényekre - például Nyári Károly zongoraművész, valamint lányai, Aliz és Edit koncertjére - kerül sor. Itt lép fel mások mellett Babos Gyula László Attilával és Tátrai Gáborral, valamint a United együttes, itt mutatják be a görög szigetvilág zenei és táncos hagyományait a váci görög nemzetiségi önkormányzat jóvoltából, de a város fúvószenekara és a könnyedebb műfajok népes csapatai is a főtéren szórakoztatják az érdeklődőket.
A főszervező a Duna-parton épített színpadon zajló rendezvények közül Fenyő Miklós, Demjén Ferenc, Nagy Feró és a Beatrice, illetve Varga Miklós és a Band koncertjét emelte ki, de a folyóparti zenepavilonban fellépő helyi könnyűzenei előadókra is felhívta a figyelmet.
A komolyzene szerelmeseit egyebek mellett Miklósi András orgonahangversenye, illetve Klenyán Csaba klarinét- és Cs. Nagy Ildikó zongoraművész koncertje várja a székesegyházban és a zeneiskolában, de Vác több templomában is felcsendülnek híres szerzők művei. Nyitóhangversenyt és önálló koncertet is ad a 75. jubileumát ünneplő Vox Humana Énekkar, a váci zsinagógában pedig az Is... Real Project fiatal klezmercsapat ad műsort.
A képzőművészet kedvelői számára a Pannónia Házban pénteken megnyitják például Gádor István életmű-kiállítását.
A két új helyszín közül a Dunakanyar Színházban kiállítás mutatja be a magyar beat aranykorát, a Tragor Ignác Múzeum udvara pedig családi- és gyermekprogramoktól lesz hangos. Meghitt hangulatot ígér a szombat esti dunai lampionos hajófelvonulás, s nem marad el az utcabál és a záró tűzijáték sem. Valamennyi program ingyenesen látogatható.
A fesztivál időtartama alatt Vác belvárosában jelentős forgalomkorlátozásokra lehet számítani, erről, illetve a részletes programról a vigalom, valamint a város honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők.

Címkék: fesztivál, kultúra

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során