Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Június 21. 14:39, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Közlekedésbiztonsági díjat kapott Magyarország

Közlekedésbiztonsági díjat kapott Magyarország

Magyarországnak a súlyos és halálos balesetek visszaszorítása érdekében végzett munkáját díjjal ismerte el az Európai Közlekedésbiztonsági Tanács nevű nonprofit szervezet - mondta Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedésért felelős helyettes államtitkárával, Schváb Zoltánnal közösen tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján Budapesten.

Kontrát Károly a Brüsszelben szerdán átadott díjjal kapcsolatban hangsúlyozta: a közlekedésbiztonsági tanács 31 ország adatait összevetve döntött úgy, hogy Magyarország tett a legtöbbet a halálos és súlyos balesetek visszaszorítása érdekében. Az államtitkár szerint 2011-ben ezeknek a baleseteknek a száma 1990-hez képest a negyedére csökkent, utoljára az 1960-as években volt ilyen kedvező a statisztika, amikor jóval kevesebb gépkocsi volt az utakon. Úgy vélte, ez a díj Magyarország sikere, amelyre méltán lehetünk büszkék, ugyanakkor feladatot is meghatároz, mivel a közösségi szakmapolitikai célokat és intézkedéseket meghatározó, úgynevezett fehér könyv a 2010-es adatokhoz képest további 50 százalékos csökkenést ír elő.
Schváb Zoltán arról beszélt, hogy az Európai Bizottság ambiciózus vállalást kezdeményezett, amikor rögzítette, hogy 2050-re a tagállamokban a közúti balesetek számának a nullához közeli értéknek kell lennie. Mint mondta, Magyarországon látványos mértékben javultak a közlekedésbiztonság helyzetét jellemző legfontosabb mutatók, tíz év alatt a felére esett vissza a balesetekben meghaltak száma. Szerinte ez részben a gépkocsik technikai fejlődésével magyarázható, ugyanakkor a szabálysértések szigorúbb és hatékonyabb szankcionálásán túl biztonságosabb közúti infrastruktúra kiépítésével, hatásos szemléletformálással kell még alacsonyabb szintre szorítani a balesetek számát. Felidézte, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Belügyminisztérium közösen készítette el a 2011-2013 közötti közúti közlekedésbiztonsági akcióprogramot, amelynek feladata a korszerű közlekedésre nevelés megalapozása, a járművezető-képzés rendszerének megújítása. Arról is beszélt, hogy összesen 50 milliárd forintot fordítanak közlekedésbiztonságra európai uniós programokkal, ebből 38 milliárd forintot már lekötött az ország.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország