Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2013. Június 26. 16:39, szerda | Helyi
Forrás: saját forrás

Közmeghallgatás Csornán utakról, szemétről, reményről és reménytelenségől

Közmeghallgatás Csornán utakról, szemétről, reményről és reménytelenségől

Kevés résztvevő, kiábrándult, reményvesztett hozzászólók.

Dr Turi György polgármester szóbeli bevezetőjével kezdődött a 2013 évi közmeghallgatás hétfőn este, a testületi ülést megszakítva. Szokások szerint a képviselők is felültek a pulpitusra, mert tőlük is lehet kérdezni. Kérdés ugyan volt, de válasz nem.

A polgármester tájékoztatást adott az eltelt egy év eseményeiről. Rég látott eseménydús, nagy változásokkal tarkított éven van túl a csornai önkormányzat az ország összes önkormányzatához hasonlóan. Alapvetően megváltoztak az önkormányzatok működésének feltételei.

- Az elmúlt évben bevezetett több lépcsős állami megszorítások körülbelül 680 millió forint bevétel csökkenést okoztak. Az állam több bevételt vont el az önkormányzattól, mint amennyi feladatot átvett, ráadásul új kötelezettséget is rótt az önkormányzatra az iskolai étkeztetés finanszírozásával.- számolt be a polgármester. A adósság átvállalással 130 millió forintról idén 90 millióra, jövőre 44 millióra csökken az adósságszolgálat. Óriási változás volt, hogy államosították a kórházat, a tűzoltóságot és az oktatási intézményeket, létrehozták a járásokat. Az önkormányzatnak mindössze három intézménye maradt, az óvoda, a szociális központ és a művelődési központ. A hivatalban most 28 köztisztviselő dolgozik, a többiek átmentrek a járáshoz. A megmaradt hivatali dolgozók túlterheltek, fáradtak, kimerültek. A beruházásokról szólva megemlítette a műfüves pályát és a Jázmin utcai csapadékvíz elvezetést. Saját forrás és pályázat hiányában útépítést, útfelújítást nem tudtak végezni. Komoly finanszírozási gondokkal küzd a hőszolgáltató, az új városüzemeltető cég végzi a piac, a parkolók, a közfoglalkoztatások, a közterület felügyelet és a táborok üzemeltetését, az iskolák, intézmények takarítását, karbantartását.

A polgármesteri bevezető után a megjelentek mondhatták el véleményüket, tehették fel kérdéseiket.

Kalocsa László eredménynek tartotta a termál újranyitását, a templom és a parkszínpad felújítását. Rákérdezett arra, mi lesz a volt határőrlaktanya további sorsa, az országgyűlési képviselő segíti-e a várost, teljesíti-e a bevételi terveket a műfüves pálya, van-e zajmérés a lakókat zavaró szórakozóhelyek esetében? Kijelentette, hogy óriási probléma a város több pontján és a külterületeken az óriási méretű illegális hulladék lerakás.

A polgármester válaszában elmondta, hogy nem tudnak a volt laktanya jövőjéről semmit, vannak- tervek további fejlesztésekre. Az oprszággyűlési képviselő szerinte segít a lobbizásban. A mezőőrök magukban sajnos nem elegendőek a szemét lerakás megakadályozására, ebben a lakosság segítségét is kérte. Az Arany Tulipán Mulató vendégeinek hétvégi éjszakai hangoskodását megoldandó feladatnak nevezte az ott lakók nyugalma érdekében.

Pálfi József arról panaszkodott, hogy a Soproni úton nagy eső esetén a szomszédok járda magasítása miatt az összes csapadékvíz az ő udvarán gyűlik össze, a házat is veszélyeztetve. Már többször kérte a segítséget jó műszaki megoldáshoz, de eddig nem kapta meg.

Nagy Eszter osztályvezető jelezte, hogy a csapadékvíz elvezető kivitelezőivel városbejárást fognak tartani, és annak a területnek a problémájára is megpróbálnak megoldást találni. A megoldáshoz persze majd pénz is kell, ami az idei költségvetésben biztos nincs. Remélte, hogy jövőre sikerül az ismert gondot orvosolni.

Mátyás György a Gyöngyvirág utca tarthatatlan állapotát vetette a városvezetés szemére. Az út járhatatlan, vezetékes gáz nincs, többek között ezek miatt is kellett bezárnia a sütödéjét.

- Önök a kampányban élhetőbb várost ígértek, nem sikerült. -mondta elkeseredéssel a hangjában. A vállalkozók a városban sorban tönkre fognak menni, már mindenhol fizetős parkolókat csináltak, csak szedik be a pénzt, az emberek meg odaszoknak a nagy szupermarketek ingyenes parkolóiba, és vásárolni is ott fognak. Szerinte a város nem segíti, inkább nehezíti a helyi vállalkozók munkáját, és a véleményükre sem kíváncsi.

Dr Turi György elmondta, hogy a kamara közreműködésével meghívták egyeztetésre a vállalkozókat, de azok nem jöttek el. Az elmaradt fejlesztéseket pedi pénzhiánnyal indokolta.

Nagy Lajosné személyes problémáját ismertette, amivel viszont nincs egyedül. Többeknek is gondjuk a városban, hogy nem tudtak építési telket venni, és rokon., ismerős telkén építettek házat. A jelenlegi szabályozás alapján 1000 m2 alatti telket nem lehet megosztani, így az egy telken álló két ház szinte forgalomképtelen. Nem kell már 1000 m2 telek a városban, nem termelnek a kertben, nincsenek állatok.

A polgármester azt válaszolta, hogy a hivatal szakembereit felkéri a probléma megvizsgálására, annyira szakmai kérdésről van szó.

Vados Ferenc a Táncsics utcai szervizút állapotát kifogásolta. A városközpontban nem szabadna ilyen útnak lennie. Újra felvetette, amit már tavaly is, hogy a városközponti parkban lévő nyilvános WC-t el kellene bontani, mert ronda, és bűzt áraszt. Végül Póczik János képviselőtől megkérdezte, hogy kereszténydemokrata képviselőként mivel járult hozzá a templom felújításához?

A polgármester válaszában elmondta, hogy az említett problémákat jogosnak tartja, de a megoldásukra nincs pénz. Minden évben szerepelnek a költségvetés első változatában, de aztán mindig ki kell húzni őket, hogy egyensúlyban lehessen a költségvetés.

Póczik János kijelentette, hogy nem kíván válaszolni a hozzá feltett kérdésre. Háncs Károly a KDNP nevében azt mondta, hogy a párt tagjai adtak pénzt, és gyűjtöttek is a templom felújítására.

Családi JánosCSSE elnök a műfüves pályával kapcsolatos kérdésre elmondta, hogy termel bevételt a pálya a tervek szerint, és az évek során az önkormányzatnak fizetendő évi 1 millió forint csökkenteni fogja azt a terhet, amit az építésbe önrészként a város beletett.

További jelentkezés híján a polgármester a közmeghallgatást bezárta, a testület folytatta munkáját. A testületi ülés döntésire későbbi cikkünkben visszatérünk.

A "köz" a közmeghallgatáson:

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 16:00, csütörtök | Helyi

Rábatamási határában teljesítette apja végakaratát az egykori amerikai katona lánya

Mi történt a világháborúban az amerikai bombázóval Rábatamási fölött?

2024. Május 02. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze - a legújabb állásajánlatok

A heti Szuperinfóból

2024. Május 02. 09:00, csütörtök | Helyi

Az időjárás kedvez a közeledő szúnyoginváziónak

Mi a teendő a ház körül?

2024. Május 01. 16:00, szerda | Helyi

Vitnyéden is összeszedték a szemetet

Te Szedd!