Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. December 14. 11:36, szerda | Helyi
Forrás: Szany Nagyközség Önkormányzata

Közmeghallgatás Szanyban

Közmeghallgatás Szanyban

Németh Gergely polgármester a megjelent képviselő-testületi tagoknak és az érdeklődő lakosoknak beszélt a 2011. évi önkormányzati munkáról, és ismertette a 2012. évi terveket, elképzeléseket.

Az önkormányzat 2011. évi tervezett költségvetése 318.189.000 Ft volt, mely év közben 411.473.000 Ft-ra módosult. A növekmény legfőbb oka, hogy az önkormányzat 2011. évben jelentős pályázati támogatásokban részesült.

Felújításra került a Kerekerdő körzeti óvoda, amely megfelel a XXI: századi követelményeknek. A felújítás során megtörtént a nyílászárók cseréje, a külső hőszigetelés, az épület teljes akadálymentesítése, valamint a belső átalakítások. Beszerzésre kerültek udvari játékok és fejlesztőeszközök. Örvendetes, hogy a kivitelezést helyi cég, a Szanyépszer Kft. végezte. A munkákat két pályázat keretében végezték, melyhez a Nyugat-dunántúli Operatív Program keretében 41.894.000 Ft-ot, minisztériumi támogatásként 13.810.000 Ft-ot kaptak. A beruházásra az idei évben 67.468.000 Ft-ot fizettek ki. Ez alapján saját forrásként 12.000.000 Ft-ot kellett biztosítani.
Megtörtént a Szent Anna Katolikus Általános Iskola energetikai fejlesztése. Ennek keretében sor került a nyílászárók cseréjére, homlokzati hőszigetelésre, valamint a fűtés átalakítására. A föld alatti vezetékrendszer miatt óriási hőveszteség keletkezett, amelyet ezzel kiküszöböltek, a munkákat szintén a Szanyépszer Kft végezte. A környezet és energia operatív program (KEOP pályázat keretében 29.335.000 Ft-ot kaptak. A munkákra 42.884.000 Ft került kifizetésre. Ez alapján saját forrás 13.549.000 Ft, melyhez a megyéspüspökség 4.000.000 Ft-tal járult hozzá. A következő években szeretnék az ingatlan tetőzetét is kialakítani a lapos tető helyett, melyre várják a pályázati lehetőséget.
A templomtér parkosítása 3.287.000 Ft-ba került. Korábban nagy vitát kavart a templomtér kerítésének kérdése. Véleménye szerint mindenképp jó megoldás lett a terület élő sövénnyel történő bekerítése.
Az önkormányzat tulajdonába került annak idején a volt termelőszövetkezeti iroda. Pályáztak az integrált közösségi szolgáltató tér kialakítására, melyhez ugyan a jogcímet elnyerték, de pályázati támogatásban nem részesültek. Ezt utólag szerencsésnek is mondhatják, hisz ott civil szervezeteknek kellett volna helyet adni, és az épület működtetése jelentős költség lett volna az önkormányzat számára. Kaptak olyan lehetőséget, hogy Máriakálnok önkormányzattól átvehetnek egy inkubátorház beruházást. Ez a határon átnyúló kapcsolatok pályázati keretében valósul meg. Nagyon sokat kellett lobbizni azért, hogy az átvétel tekintetében Szany önkormányzat legyen a befutó. Ezt Jóka szlovák önkormányzattal közösen valósítják meg, ott szolgáltatóház átalakítása történik. Ennek a pályázatnak az összege 400.000 Euró. Jelenleg a kiviteli tervek készítése van folyamatban. Ezután tudják indítani a közbeszerzési eljárást. Várhatóan a munkák március hónapban kezdődhetnek, melynek befejezési határideje a következő év vége.
A beruházás során lakatosműhely, asztalosműhely, műköves műhely kerül kialakításra, lesz benne két üzlet, irodák és raktárak a hozzá kapcsolódó kiszolgálóhelyiségekkel. Az épület alapterülete közel 800 m2. az idei évben megtörtént a bontás és az építési engedélyezési terv elkészítése, melyre 1.807.000 Ft-ot fizettek ki.
A Dózsa utcai temető kápolnájához előtető készült, melynek munkadíja 402.000 Ft volt. Képviselői indítványra a temetőkben mobil WC-k kerültek kihelyezésre. A jövő ében tervezik a Széchenyi utcai kápolnához is előtető készítését. Ezzel párhuzamosan fel kell majd újítani a kápolna tetőzetét is.
Befejeződött a bezárt szeméttelep rekultivációja, a Mosonmagyaróvári Nagytérségi Hulladékgazdálkodási társulás pályázata keretében. Ez a pályázat 100 %-os pályázati támogatottságú volt. Felhívta a figyelmet arra, hogy erre a területre már hulladékot szállítani nem lehet, sőt kérte a lakosság fokozott figyelmét ennek megakadályozására.
Jelképes összegű bérleti díjért megkapták a vasútállomás és környékének használatát. Itt már lehetőségeikhez mérten rendezték a területet és kismértékben felújították az épületet.
Legutóbb egyeztettek a vasúttársaság vezetőjével a Rábaszentandrásra átvezető út kialakítása érdekében, ahol vasúti átjárót kell visszaállítani. Ígéretet tett arra, hogy segítenek az átjáró engedélyeztetésében. Erre pályázatot szeretnének benyújtani a rábaszentandrási önkormányzattal összefogva.
Licitára bocsájtották a gyógyszertár feletti lakásokat a társtulajdonos önkormányzatok kezdeményezése alapján. Emlékeztetett arra, hogy korábban szerették volna a közös tulajdont rendezni, de a vételárban nem tudtak megegyezni. Most arra az álláspontra jutottak, hogy a lakásokat értékesítik. Meghirdették a licitát, de azon egyetlen érdeklődő sem jelent meg. Ezek után úgy határoztak a polgármesterekkel, hogy a licit kikiáltási áron a lakások értékesíthetők.
Létrehozták a mezőőri szolgálatot, melyhez az állami költségvetés 50 %-os állami támogatást nyújt. A mezőőr munkájához szükséges eszközök beszerzéséhez is hasonló támogatást adtak.
Takarékossági szempontból a téli időszakban szüneteltetik a Kastély fűtését. A könyvtárost a művelődési házba helyezték át, telefonon e-mailen és természetesen személyesen is lehet könyvet igényelni, így az ellátás továbbra is folyamatos.
Nem takarékossági szempontból, hanem az alacsony ellátotti létszám miatt az idősek klubja bezárásra került. Az utóbbi években hiába propagálták ezt az ellátotti formát, senki nem jelentkezett felvételre, két dolgozó időközben nyugdíjba is vonult.
Lehetőség van a gazdasági társaságoknak arra, hogy társasági adójuk 70 %-át sportfejlesztési célra felajánlhatják. Lényeges, hogy ezt az adót nem az államnak kell befizetni, hanem fejlesztési célra a községben maradhat. Kérte az érintetteket, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel.
Több közlekedési szabályozást is be kell vezetni a kialakult problémás helyzetek miatt. Így Széchenyi utca 89-91. házak közötti Szabadság utcai csatlakozásnál két közlekedési tükröt helyeznek el. Itt már volt korábban egy szerencsére sérüléssel nem járó baleset. A Kossuth u. 44. szám alatti ingatlan előtt nagyon sok autó parkol és nagyban akadályozza a közlekedést. A képviselő-testület úgy határozott, hogy erre a szakaszra négy várakozni tilos táblát helyez el. Korábban már önkormányzati rendeltben szabályozták a rendszám nélküli gépjárművek közterületen történő tárolását, de ez nem vezetett eredményre. Bíznak benne, hogy ezzel ezt a problémát kiküszöbölhetik. Ezért is hívta meg a közmeghallgatásra Cser Kornél körzeti megbízottat. Kérte, hogy a táblák kihelyezése után fokozottan figyeljenek a közlekedési szabályok betartására. Ugyanígy korlátozzák a Dózsa utcai temetőnél történő parkolást. Itt a temető környékén lakók számára majd kijelölnek egy parkolási lehetőséget.
Szany külterületén nagyon sok az elszórt szemét, ez ellen mindenképp tenni kell valamit. A tavasszal megszervezik ennek összegyűjtését. Felvetette, hogy osztrák mintára a külterületi utak forgalmát is szabályozhatnák. Közlekedési táblák segítségével korlátozhatnák ezen utak forgalmát. A következő évben bizonyosan a képviselő-testület elé terjeszti javaslatát.
A beszámolója végén megköszönte a képviselő-testület egész éves munkáját.

Kérte a jelenlévők kérdéseit, hozzászólásait.
Molnár Jánosné Szany, Szabadság u. 25. szám alatti lakos több problémát is felvetett.
Szanyból fél hét körül induló autóbusz járattal utaznak Csornára a Kossuth szakmunkásképzőbe a diákok, akik már 7 órakor ott vannak az iskolában. A tanítás kezdetéig van egy órájuk, amelyet többen is csavargással töltenek. Jó lenne, ha hét óra körül indulna egy autóbusz járat mellyel ezek a tanulók utazhatnának. Ugyan 7,20-kor indul egy autóbuszjárat Csornára, de ez már későn ér oda, így a tanulók nem érnek be a tanítás kezdetére.
A kerékpárúton történő közlekedés veszélyeit sorolta fel. Egyrészt rossz a kerékpárút állaga, másrészt problémás az együttes gyalogos és kerékpáros közlekedés. Ez alapján már több baleset is történt. Főként a CBA üzlettől a virágboltig veszélyes a közlekedés, mivel ott üzletek vannak és nagy a forgalom.

Miután senki sem jelentkezett további hozzászólásra, a polgármester megköszönte a lakosságnak, a képviselő-testületnek a közmeghallgatáson való részvételt és békés, boldog karácsonyi ünnepeket, valamint eredményekben gazdag új évet kívánva bezárta a közmeghallgatást.


Címkék: önkormányzat, szany

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 16:00, csütörtök | Helyi

71 lakástűz az első negyedévben

Az 71 tűzzel érintett épület közül egyikben sem volt füstérzékelő.

2024. Április 18. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze - a legújabb állásajánlatok

A heti Szuperinfóból

2024. Április 18. 09:27, csütörtök | Helyi

Egy kapuvári férfi lett internetes csalás áldozata

A kapuvári nyomozók megtalálták a tettest, vádat emelnek ellene.

2024. Április 17. 16:00, szerda | Helyi

Magyarkeresztúrról eltűnt férfit keresnek a rendőrök

A 45 éves férfi megtalálása érdekében a csornai rendőrök az állampolgárok segítségét kérik.