Városlista
2023. március 21, kedd - Benedek, Bence, Miklós

Hírek

2011. Szeptember 19. 07:25, hétfő | Belföld
Forrás: HírTV

Közmunkásokkal tetetnék rendbe az elhanyagolt utakat

Közmunkásokkal tetetnék rendbe az elhanyagolt utakat

Közmunkásokkal tenné rendbe az elmúlt 20 évben teljesen elhanyagolt mezőgazdasági utakat a kormány.

V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár szerint a helyreállítás a földek könnyebb megközelítését, valamint az árkok és útpadkák rendbetételét is szolgálja. A munkálatokat 2 milliárd forintos uniós forrásból, és a százmilliárdos munkaerő-piaci alapból finanszírozná az állam. A településeknek pályázni kell a támogatásra, amelyhez az önkormányzatoknak és a helyi gazdálkodóknak is 10-10 százalékos önrésszel kell hozzájárulniuk.

Mezőgazdasági út híján a főútra fordulnak ki a nehézmunkagépek a Rábaközben. Ezzel lassítják a közlekedést, és tönkreteszik a burkolatot is.

Régóta felújításra váró kis földút vezet a parcellák között Győr határában. Az út mellett gazzal és békalencsével benőtt csatorna és vízelvezető van, amelynek rendbetételére szintén évek óta nem volt pénz. A gazdálkodók azt mondják, ha lesz végre állami segítség, az önrészt ők is bevállalják. „Mindenképpen felajánlanám ezt, és a gazdatársaimat is erre buzdítanám, hogy vegyenek részt ebben a programban, mert az ő érdekük” – mondta Kiss István tápi gazdálkodó.

A térség falvaiban sok mezőgazdasági utat elvitt a belvíz. Így van, ahol a gazdák csak egymás földjein át tudnak kijutni a traktorokkal. „Nemcsak az aszfaltos, szilárd burkolatú utakat támogatnák, hanem a kavicsfeltöltéssel, és egyéb más szilárd feltöltéssel rengeteget lehetne javítani. A természet rákényszerített bennünket, hogy valamelyest mi is gondozzuk a településről kifolyó árkokat, amivel a településen megjelenő belvíz miatt erre szükség volt” – nyilatkozta Valiczkó Mihály, Győrasszonyfa független polgármestere.

A vidékfejlesztési tárca államtitkára szerint a közmunkások nemcsak az utakat állíthatják helyre, de a csatornákat és vízelvezető-árkokat is kitisztítanák. „Az árkok eltűntek az utak mellől, benőtte a fa, a gaz. Ez amúgy nagyon értékes biomassza-alapanyag is lehet. Ezért úgy gondoljuk, hogy amellett, hogy rendbe tesszük ezeket az utakat a helyi közösség számára, az önkormányzatok, közintézmények számára biomassza-alapanyagot biztosíthatnak” – fogalmazta meg V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár.

A mezőgazdasági utak felújítását uniós pályázatból és a munkaerő-piaci alapból is támogatná a kormány. V. Németh Zsolt úgy számol: a közmunkaprogrammal több tízezer embernek lehetne munkát adni az agráriumban, illetve az árvíz elleni védekezéseknél. (da)

hírTV

Ezek érdekelhetnek még

2023. Március 21. 14:26, kedd | Belföld

Gépjárműalkatrész kereskedőket ellenőriz a NAV

NAV a gépjármű-alkatrészek kereskedelmét ellenőrizve olyan fiktív vásárlókra bukkant, akik adatait csak a számlázás miatt hozták létre.

2023. Március 21. 13:42, kedd | Belföld

Április 11-ig lehet regisztrálni a TeSzedd! hulladékgyűjtő akcióra

A TeSzedd! - Önkéntesen a tiszta Magyarországért akciót a 11. alkalommal rendezik meg idén, az ország legnagyobb önkéntes hulladékszedési programjára április 11-ig lehet regisztrálni.

2023. Március 21. 13:38, kedd | Belföld

Elindult a Magyarország tehetsége pályázat

Kihirdettük a Magyarország tehetsége-2022 nyílt pályázatot - jelezte kedden a közösségi oldalán Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár.

2023. Március 21. 07:19, kedd | Belföld

Történelmi pillanat: Mol-csoport: saját azeri kőolajmezőjéről érkező olajat finomít a MOL

Azeri Light típusú kőolajszállítmány érkezik a Mol-csoporthoz a pozsonyi finomítóba az azerbajdzsáni ACG mezőről, amelyben a Mol a harmadik legnagyobb tulajdonos - közölte az olajtársaság hétfőn az MTI-vel.