Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2022. Január 30. 08:53, vasárnap | Külföld
Forrás: MTI/Fotók: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Közös nyilatkozatban szorgalmazták az együttműködést a külső fenyegetésekkel szemben európai jobboldali pártok

Közös nyilatkozatban szorgalmazták az együttműködést a külső fenyegetésekkel szemben európai jobboldali pártok

Közös nyilatkozatban szorgalmazták az együttműködést a külső fenyegetésekkel szemben európai jobboldali pártok, amelyek Madridban tartott kétnapos konferenciájuk végeztével adták ki nyilatkozatukat.

"Az orosz katonai akciók Európa keleti határán a háború szélére sodortak bennünket. Európa nemzetei között szükséges a szolidaritás, az elszántság és a védelmi együttműködés az ilyen fenyegetésekkel szemben" - fogalmazott a dokumentum, amelyet Jorge Buxadé, a spanyol Vox párt uniós képviselőcsoportjának vezetője ismertetett a konferencia utáni sajtótájékoztatón.

A nyilatkozat kitért arra is, hogy az európai nemzetek hatástalannak tartják az Európai Uniós diplomáciát. Az aláírók kiálltak a béke, a területi integritás és az európai nemzetek határainak sérthetetlensége mellett.

A Megvédeni Európát címmel rendezett tanácskozáson 15 párt képviseltette magát 12 európai országból. Részt vett a találkozón Orbán Viktor miniszterelnök, Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő és Marine Le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés elnökjelöltje is.

A pártok két hónapon belül második alkalommal tartottak konferenciát, amelyen megvitatták a szorosabb összefogás módját és foglalkoztak egy európai konzervatív pártszövetség építésének lehetőségével.



A madridi csúcson a pártok megállapodtak abban, hogy Brüsszelben koordinációs irodát hoznak létre, amely folyamatos együttműködésre teremtene lehetőséget az Európai Parlamentben a jobboldali pártok között. Ezek a pártok jelenleg három különböző frakciókhoz tartoznak vagy függetlenek, de összehangolnák politikáikat, álláspontjaikat és "minden egyes párt szabadságát tiszteletben tartva" a szavazataikat is - jelentette be Jorge Buxadé.

Ismertetése szerint a plenáris ülés és a kétoldalú találkozók fő témái közt szerepelt egyebek mellett az európai ipar, a keresztény és konzervatív értékek, valamint a családok védelme, emellett foglalkoztak az energia-önellátás lehetőségeivel, továbbá az illegális bevándorlás elleni fellépéssel. Mindezekről zárónyilatkozatban foglaltak állást a konferencia végén.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.