Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2014. Január 20. 13:00, hétfő | Helyi
Forrás: saját forrás

Köztes Átmenetek - a drog

Köztes Átmenetek - a drog

Interaktív drog prevenciós kiállítást nyitottak meg Kapuváron

Ma délelőtt rendhagyó helyszínen, egy kapuvári bútorboltban nyitották meg a "Köztes Átmenetek - a drog" című drog prevenciós kiállítást. A Kossuth utca 2. szám alatti Scala bútorboltban alakították ki a kiállítás tereit. A kiállítás már bejárta az ország több városát, mostantól Kapuváron látható.

A megnyitón megjelent Hámori György Kapuvár polgármestere, Dr Benedek Zoltán kórházigazgató, és a kiállítást Hay Éva, a program szervezője és rendezője mutatta be.

A kiállítás szervezői, az elsődleges megelőzés legfontosabb színterének a család szerepének hangsúlyozását tűzték ki egyik fontos célul. A kiállítás 4 teremből áll, 100 m2-en. Az érdeklődőket a prevencióban és a terápiában dolgozó szakemberek vezetik. A kiállítótér egy keretet biztosít a szenvedélyek bemutatásához, a vezetők aktualizálják, ill. különböző mélységekben tárják fel a drogkarriert, alkalmazkodva a látogató korához, érdeklődéséhez, érintettségéhez, intellektualitásához.

Az első teremben egy családi nappaliba érkezünk. A szoba közepén televízió.
A TV-n keresztül olyan riport részletek hallhatók, melyek drogproblémával küzdő fiatalok között készültek. Ők családjaikról és szerhasználatuk közvetlen okairól beszélnek. A szoba asztalán két album hever. Ezekbe belepillantva két fiatal felnőtt-egy napon születtek- életútját kísérhetjük párhuzamosan. Egyikük Kovács István (KO-KO) akinek pályafutása felfelé ívelő sikertörténet, a másik Olaszy Csaba, aki megjárta a szenvedélybetegség poklát.

A második teremben bizarr fényekkel és festményekkel, képekkel teli szobába érkezünk. Nehezen járható puha talajon lépked a látogató. A falakon látható antropomorf figurák egy-egy drogcsoportot személyesítenek meg. Az alakok a szerek hatásra utalnak. Például az ópiátok végtag nélküli alakja a befelé fordulás, a külvilág távoli ingereinek és az önmagával érzett egység érzésének szimbóluma, a stimulánsok figurája az energetizált túlpörgetett állapot jelképe. A csoportokba tartozó konkrét szerek hatásairól beszélget látogató és szakember ebben a teremben.

A harmadik teremben aszoba közepén a pusztulás kellékei. A lomok között TV. Ezen keresztül a drogok egészségkárosító hatásai olvashatók. Az előttünk lévő fehér falakon fotók láthatók. A fotókat lefelé követve a szenvedélybeteg élete bontakozik ki előttünk. Kilátástalanság, társtalanság, bezártság, elszigeteltség, beszűkült élet, ezt sugallják a képek. A szoba negyedik falát, gyerekjátékok, fotók és portrék borítják. Egy fiatal életképei, aki szenvedélybetegségébe belehalt.

A negyedik teremben házak között, egyre nyomasztóbb utcán bolyongunk. A falakon szűkülő ablakkeretek, melyekben szobrok láthatók. A szerhasználó érzelmi kapcsolatai tönkre mennek, helyükre érdekkapcsolatok kerülnek. Rejtőzködés, titkolózás, az öröm elvesztése, a döntés szabadságának elvesztése. Titkos ajtókat nyitogatva találunk rá a drogtörvény értelmezett szövegére és egy üzenetre egy volt függőbetegtől.

A kiállítás megtekintése során folyamatos párbeszéd zajlik az érdeklődők és a szakemberek között. A rendezők a korábbi helyszíneken azt tapasztalták, hogy a látottak mélyen megérintik a gyerekeket és a felnőtteket.A kiállítótérben vezető és látogató másfél-két órát tölt együtt, miközben bensőséges és őszinte kapcsolat alakul ki közöttük.
A középiskolás csoportokon kívül egyetemisták, pedagógusok, szakemberek, szülők csoportosan, egyedül vagy kamasz gyerekeikkel látogatják a kiállítást.

A kiállítás látogatási ideje: 2014. január 20. – február 14. között hétfő, kedd, szerda, péntek 9:00-14:00 óra csütörtök: 9:00-15:30 óra
Kapcsolat, bejelentkezés: Egészségfejlesztési Iroda 06 96 596 529, 06 30 667 5015 efimaria@lumniczerkorhaz.hu (Jenes Mária)

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:00, kedd | Helyi

Eldőlt, hogy ki készítette tavaly a legjobb bort a Csornai Járásban

XI. Bágyogszováti Borverseny eredményei

2024. Április 23. 13:00, kedd | Helyi

Nevező csapatokat várnak a szili majális focikupájára

III. Mesevár Kupa

2024. Április 23. 09:00, kedd | Helyi

Átadták a Csornai Járásbíróság felújított épületét

Az épületben 1928 és 1976 között már működött bíróság.

2024. Április 22. 16:00, hétfő | Helyi

Az elmúlt héten 63 eseményhez vonultak a megyei hivatásos tűzoltó egységek

A 16. héten történt.