Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2023. Március 04. 11:00, szombat | Belföld
Forrás: HVG

Kritikus állapotban van a „kémbankként” emlegetett budapesti székhelyű orosz beruházási bank

Kritikus állapotban van a „kémbankként” emlegetett budapesti székhelyű orosz beruházási bank

Úgy tűnik, Nagy Márton miniszter sikertelenül lobbizott Brüsszelben.

Kormányközi megállapodás alapján Moszkvából Budapestre tette át székhelyét a Nemzetközi Beruházási Bank (International Investment Bank IIB), és Magyarország kormánya 2019 júliusában úgy döntött, egy kormányrendelettel 10 millió eurót (3,3 milliárd forintot) tesz a sokszor csak "kémbankként" emlegetett orosz intézménybe. A nem lakossági pénzintézet székházát és elnöki rezidenciáját a magyar állam bérli, azt az orosz fél választotta ki. Az épületbe rendőr sem léphet be, adó- és járulékmentességet, külföldi alkalmazottai, vendégei korlátlan beutazási, sőt diplomáciai mentességet élveznek. Az Egyesült Államok akkor nyíltan tiltakozott a költözés ellen, mondván, hogy ez szerintük a fenyegető orosz befolyás terjedésének újabb nyilvánvaló jele.

Az ukrajnai háború miatti szankciók, azonban egyre lehetetlenebb helyzetbe hozzák az IIB-t. Hosszú ideje zárolva vannak a budapesti székhelyű, de orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Bank pénzeszközei a világ egyik legnagyobb pénzügyi értékpapír-tranzakciós cége, az Euroclear rendszerében. Egy kiszivárgott dokumentum szerint a bank próbálta feloldatni a zárolást, de a belga pénzügyminisztérium hajthatatlannak tűnik, pedig még Nagy Márton gazdaságfejlesztésért felelős miniszter is lobbizott a bank érdekében.- tudta meg a HVG360.

Vészjósló levelet küldött ki tavaly december közepén a Nemzetközi Beruházási Bank (IIB) menedzsmentjének a bank egyik vezetője. A hvg360 birtokába került, meglehetősen borúlátó levélben a magas beosztásban lévő bankár arról tájékoztatja a menedzsmentet, hogy a belga pénzügyminisztérium közbenjárására nem szabadítják fel a bank azon pénzeszközeit, amelyeket az Euroclearben az orosz-ukrán háború miatt bevezetett szankciók keretében zároltak.

Az Euroclear egy belgiumi székhelyű szervezet, amely az európai tőzsdéken végrehajtott értékpapírügyleteket bonyolítja le és számolja el, de a nagy pénzintézetek számára központi értéktárként is működik. Miután Oroszország megtámadta Ukrajnát, az Euroclear több tízmilliárd dollár értékben zárolt orosz magánszemélyek tulajdonában lévő értékpapírokat.

A hvg360 birtokába került levélből és más megszerzett dokumentumból kiderül, hogy az Euroclear a sajtóban „kémbankként” is emlegetett budapesti Nemzetközi Beruházási Bank pénzeszközeit is zárolta. Bár a banki vezető leveléből kiderül, hogy tavaly októberben úgy tűnt, feloldják a zárolást, decemberben a belga pénzügyminisztérium közbenjárása után a bank vezetésének reménye tovaszállt.

A levélben az áll, hogy a belga pénzügyminisztérium véleménye szerint az IIB nem bizonyította, hogy nem a szankciókkal sújtott személyek vagy szervezetek ellenőrzése alatt állnak. A belga pénzügyminisztérium szerint a „kémbank” igazgatótanácsának több tagja kapcsolatban áll az orosz kormányzattal, utóbbi pedig így ellenőrző befolyással bír az IIB-re.

Egy, a „kémbank” nehézségeire rálátó diplomáciai forrás a hvg360-nak megerősítette, hogy az Euroclearben valóban zárolták a szervezet pénzeszközeit. Mivel az orosz-ukrán háború kezdete óta a szlovákok, a csehek, a románok és legutóbb a bolgárok is bejelentették kilépésüket az IIB-től, az európai uniós országok közül már csak Magyarország az egyetlen, amely a szervezet tagja maradt. Ezért egyáltalán nem életszerűtlen, hogy Nagy Márton tényleg lobbizott a bank érdekében a befagyasztott eszközök feloldásáért.

Hackerek egyébként éppen azon a napon törték fel a bank levelező szervereit, amikor Bulgária bejelentette, hogy augusztustól kilép az IIB-ből. A bolgár kilépés azért is érinti érzékenyen a bankot, mert így a bankban – a január 30-i IIB-közlemény szerint 45,44 százalékos – orosz résztulajdona könnyen többségivé válhat. A bankban a második legnagyobb tulajdonos Magyarország 25,27 százalékkal, és részvényes még Kuba, Mongólia és Vietnám. Ha az orosz tulajdoni hányad többségivé nőne, akkor a bank még inkább ki lenne téve a háború miatt bevezetett szankcióknak.

A hackerek által megszerzett és közzétett iratok között van egy olyan tervezet, amely azt vázolja, hogy Szerbia bevonásával és a Magyarország részesedésének a növelésével lehetne elérni, hogy a bankban ne Oroszország legyen a főrészvényes. Ez tehát azt jelenti, hogy az oroszok Magyarországtól (és Szerbiától) várnák a bank „megmentését”. Pontosabban annak elkerülését, hogy az oroszoké legyen a többségi tulajdon. Ez a forgatókönyv azért sem légből kapott, mert a háború kitörése után maga Szijjártó Péter nyilatkozott arról, hogy a többi közép-kelet európai állam kilépése után Magyarország még jobban növelheti befizetését a Budapesten működő szervezet esetében. Ehhez képest Gulyás Gergely a kormányinfón azt válaszolta a HVG kérdésére: „nem tudom, hogy megmenthető-e”.

További részletek a HVG-n

Címkék: bank, kémbank

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.