Városlista
2022. december 5, hétfő - Vilma

Hírek

2018. Október 03. 05:00, szerda | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Kritikus lesz januárban és februárban a belga áramellátás

Kritikus lesz januárban és februárban a belga áramellátás

A belga áramellátás várhatóan januárban és februárban lesz a legkritikusabb, és ezért további intézkedésekre lesz szükség - közölte a belga Elia, gáz- és elektromos áramelosztó hálózatot üzemeltető társaság kedden.

A La Libre Belgique belga napilap beszámolója szerint Chris Peeters, az Elia vezérigazgatója a kormány, valamint az energiaellátásért felelős társaságok képviselőinek bevonásával tartott parlamenti meghallgatáson elmondta, a belgiumi két atomerőmű összesen hét blokkjából hat kényszerű leállítása miatt jelentős áramhiány alakult ki.

A Németországgal kötött és a Hollandiával, valamint Franciaországgal tervezett megállapodások ellenére még 700-900 megawatt kapacitás hiányzik a téli fűtés és világítás igényeinek kielégítéséhez, a hiány várhatóan már október közepén érzékelhető lesz.

Újabb hírek szerint Luxemburg 200 megawattot ajánlott fel Belgiumnak.

A vezérigazgató elmondta, reméli, hogy nem lesznek tervezett áramkimaradások novemberben és később sem.

A belga energiapiacért felelős szövetségi hatóság (CREG) szerint egyelőre nem szükséges a lakossági, valamint a kis- és középvállalatok áramszolgáltatásra vonatkozó szerződések kötelező felülvizsgálata. Lejáratukkor azonban, ha ez például októberre esik, erre sort kell keríteni. Az új szerződések alapján fizetendő összeg átlagosan 110 euróval (mintegy 35 ezer forint) lesz nagyobb ahhoz képest, amennyi az egy évvel ezelőtti, azonos hónapban kötött szerződésekben szerepel - tették hozzá.

A belga atomlétesítmények hét blokkjából a hatodik reaktort állítják le ideiglenesen októberben. A francia Engie nevű áramszolgáltató szeptember végén jelentette be, hogy ősszel leállítja az ország keleti felében, Tihange mellett található atomerőművének 2-es reaktorát, amely június elsején indulhat újra leghamarabb. Szeptember végén pedig nem indította újra a 3-as reaktorát a kiszolgáló épületek falán észlelt repedések miatt, az indítást jövő májusra halasztották. A Tihange-i erőmű 1-es reaktorát is leállítják október 20. és november 29. között karbantartás miatt, így ez az erőmű ebben az időszakban nem üzemel.

Mivel az észak-belgiumi, négy reaktorral rendelkező Doel mellett található erőműben csak a 3-as blokk fog üzemelni, ez nem lesz képes elegendő áramot termelni az ország ellátásához, ezért Belgium a szomszédos országokhoz fordul segítségért.

A Tihange-i 2-es blokkot 2023-ban tervezi végleg leállítani Belgium. A Doel 3-as blokkot 2022-ben, a többi öt reaktort pedig 2025-ben kapcsolnák le. Egy 2009-ben hozott kormánydöntés értelmében 2025-ig bezárják az összes nukleáris reaktort az országban. A jogszabály szerint 40 évi használat után minden reaktort végleg le kell állítani, újakat pedig tilos építeni.

Ezek érdekelhetnek még

2022. December 04. 18:44, vasárnap | Külföld

Manfred Weber: újabb migrációs válság alakulhat ki Németországban

2022. December 04. 11:11, vasárnap | Külföld

Amerikai védelmi miniszter: a következő évek meghatározzák Európa biztonságának jövőjét

A következő néhány év fogja meghatározni a Kínai Népköztársasággal való versengés kereteit és fogja kialakítani Európa biztonságának jövőjét is

2022. December 01. 13:54, csütörtök | Külföld

Lavrov: nem állíthatók helyre Oroszország és a Nyugat korábbi kapcsolatai

Nem állíthatók helyre Oroszország és a Nyugat korábbi kapcsolatai - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter csütörtöki moszkvai, az európai biztonság kérdéseiről megtartott sajtótájékoztatóján.

2022. December 01. 13:52, csütörtök | Külföld

A horvát kormány döntött az üzletek vasárnapi zárva tartásáról

A horvát kormány csütörtökön döntött az üzletek részleges vasárnapi zárva tartásáról - közölte Marin Piletic munkaügyi miniszter a kabinet ülését követő sajtótájékoztatóján.