Városlista
2024. szeptember 30, hétfő - Jeromos

Hírek

2024. Július 20. 07:15, szombat | Belföld
Forrás: MTI

KSH: a benzin 7, a dízel 2 forinttal olcsóbb, mint a szomszédos országokban

KSH: a benzin 7, a dízel 2 forinttal olcsóbb, mint a szomszédos országokban

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 616 forint volt, ami 7 forinttal alacsonyabb a szomszédos országok átlagértéknél.

A régióban az átlagár 606 forint volt, a magyar ár 1,7 százalékkal, azaz 10 forinttal volt ennél magasabb - közölte pénteken kísérleti statisztikája alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A dízel üzemanyag heti átlagos ára Magyarországon 623 forint volt, ami 19 forinttal, 3,1 százalékkal haladta meg a régiós 604 forintos átlagárat.

A szomszédos országokban 625 forint volt a dízel átlagára, a magyar adat 0,3 százalékkal, azaz 2 forinttal volt ennél alacsonyabb - közölte a KSH.

A 95-ös benzin átlagára Magyarországon 1 forinttal emelkedett az előző heti adathoz képest. A régiós és szomszédos országokban a benzin átlagára 4, illetve 3 forinttal csökkent.

A gázolaj átlagára Magyarországon 3 forinttal csökkent egy hét alatt. Ezzel párhuzamosan a régiós átlag is mérséklődött, 6 forinttal. A szomszédos országokban a gázolaj átlagára 5 forinttal csökkent.

A legfrissebb adatok alapján Magyarországhoz képest a régiós országok közül Ausztriában, Horvátországban, Szerbiában és Szlovákiában volt magasabb a benzin átlagára. Az előző heti adatokhoz képest Romániában csökkent a legnagyobb mértékben a benzin ára, 14 forinttal.

Csehország, Lengyelország, Románia és Szlovénia esetében a 95-ös oktánszámú benzin átlagára kevesebb mint 5 százalékkal, Bulgária esetében pedig több mint 15 százalékkal maradt el a magyartól.

A dízelolaj heti átlagára Ausztriában, Horvátországban és Szerbiában meghaladta a magyar értéket, ugyanakkor Bulgáriában több mint 15 százalékkal kisebb volt annál. Szerbia és Szlovénia kivételével a régió összes országában csökkent a dízel átlagára az előző héthez képest. Szlovákiában volt tapasztalható a legnagyobb mértékű, 21 forintos csökkenés.

Közölték: a KSH a következő időszakban az üzemanyagár kísérleti statisztika finomhangolását tervezi. 2024. augusztustól a KSH várhatóan a heti adatok mellett a havi átlagárakat is közzéteszi Magyarország, a régiós és a szomszédos országok üzemanyagárainak statisztikáira vonatkozóan.

Címkék: üzemanyagár

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 30. 07:45, hétfő | Belföld

A hét közepén ismét csapadékosabbá válik az időjárás

A hét még napos, száraz idővel indul, de szerdától ismét több hullámban kell esőre számítani.

2024. Szeptember 30. 07:41, hétfő | Belföld

Kétnapos üléssel kezdődik a parlament őszi ülésszaka

A 13 órakor kezdődő ülésen megemlékeznek a közelmúltban elhunyt volt országgyűlési képviselőkről, Donáth Lászlóról (MSZP), Kupa Mihályról (MDF, független), Vincze Kálmánról(FKGP, EKgP) és Bodzás Ferenc Árpádról (MSZP).

2024. Szeptember 30. 07:40, hétfő | Belföld

Októbertől Budapesten is az új ügyeleti rendszer működik

Október elsejével Budapesten is működésbe lép az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) által biztosított új, betegközpontú ügyeleti rendszer, melynek hívószáma 1830.

2024. Szeptember 29. 08:18, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Csehországba utazott

Orbán Viktor miniszterelnök is személyesen felköszönti 80. születésnapján Milos Zeman korábbi cseh köztársasági elnököt