Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Augusztus 07. 14:41, szerda | Külföld
Forrás: MTI

Külföldi sajtó Magyarországról - A német és az osztrák sajtó a romagyilkosságok ügyében hozott ítéletről

Külföldi sajtó Magyarországról - A német és az osztrák sajtó a romagyilkosságok ügyében hozott ítéletről

Németországban csaknem valamennyi országos médium vezető hírként számolt be a romagyilkosságok ügyében hozott elsőfokú ítéletről, az ORF osztrák közszolgálati rádió pedig tudósításban adott hírt a döntésről.

A beszámolók többsége hírügynökségi jelentésen alapul, de több médium szakértővel, vagy emberi jogi aktivistával készített interjúval és a hátteret megvilágító anyagokkal is tájékoztatott az ítéletről.
A liberális Süddeutsche Zeitung kommentárban is foglalkozott a témával. A Maradnak kételyek című írásban a szerző, Cathrin Kahlweit kiemelte: az ítélet egyelőre lezárja a "nem kedvelt kisebbség elleni példátlan hajtóvadászat" ügyét, de az "egyértelmű" bírói döntés és a politikai reakciók nem terelhetik el a figyelmet arról, hogy "sok kérdés megválaszolatlan marad". Mindenekelőtt az, hogy Magyarország valóban az áldozatok oldalán áll-e - írta Kahlweit, kiemelve, hogy a kormány romapolitikája "eddig alig hozott sikert", a "náci párt Jobbik félkatonai gárdáját" pedig ugyan betiltották, de mégis "zavartalanul masírozik tovább".
A Süddeutsche Zeitung A kétely megmarad címmel összeállítást is közölt Cathrin Kahlweittől, amelyben a szerző kiemelte, hogy "a bírói ítélet sem tudja megszüntetni a kisebbség rettegését". A müncheni lap szerzője egyebek között kifejtette, hogy nem utolsósorban "a romák elleni agresszivitás" segítette a parlamentbe a Jobbikot, "de sokhelyütt a Fidesz is részt vesz a romaellenes politikában", például Ózdon, ahol a rekkenő hőség ellenére lezárták a vízellátást egy romák lakta negyedben.
A Spiegel Online hírportál Ítélet a romagyilkosságok után: "tönkretették az életünket" címmel közölt beszámolót, amelyben a szerző, Keno Verseck kiemelte: "most először még a kormány is elismerte, hogy a hatóságok hanyagul végezték a dolgukat, és hogy sok kérdés megválaszolatlan". Verseck egyebek között azt is állatja, hogy a per "csekély érdeklődést váltott ki a magyar nyilvánosságban" az utóbbi két évben, és az eljárás során a politikai motiváció kérdésével egyáltalán nem foglalkoztak.
http://www.spiegel.de/politik/ausland/urteil-in-ungarn-lebenslaenglich-fuer-die-roma-moerder-a-915109.html
A romagyilkosságok perében született elsőfokú ítéletről, a magyarországi jobboldali radikalizmusról és a Fidesz politizálásáról közölt tudósítást az osztrák közszolgálati rádió. Az előzetes várakozásoknak megfelelő ítélet született a romagyilkosságok ügyében - hangzott el az ORF keddi tudósításában. A magyarországi jobboldali radikális körök az utóbbi időben valamelyest a háttérbe húzódtak a tudósító értékelése szerint. A Magyar Gárdát betiltották, s a jobboldali radikálisok nem annyira a romák lakta településeken, inkább az interneten "vonul fel". Az ORF szerint a rasszista, antiszemita megnyilvánulásokkal szembeni tolerancia ennek ellenére is magasabb Magyarországon, mint Ausztriában vagy Németországban. A lakosság 10-15 százaléka ápol szélsőjobboldali nézeteket vagy hajlik arra, hogy magáévá tegyen ilyen nézeteket. Főként az ország keleti részében, ahol nagy a szegénység, és a romák és a nem romák közötti együttélés "inkább nehezen" alakul.
A tudósító úgy látja, az Orbán-kormánynak "sok mindent fel lehet róni, de azt nem, hogy antiszemita és rasszista", csak "nagyon nem szerencsés módon" cselekszik, amikor el akarja nyerni a Fidesztől jobbra álló választók szavazatait. Orbán Viktor, amikor az ország keleti, északi részeiben jár, "úgy beszél, mint egy jobbikos politikus" - fogalmazott a tudósító, Ernst Gelegs.
http://oe1.orf.at/programm/345205

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 04. 19:00, szombat | Külföld

38 éve robbant fel a csernobili atomerőmű

Az Ukrajnában zajló háború nukleáris létesítményeket veszélyeztet.

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez