Városlista
2024. október 5, szombat - Aurél

Hírek

2024. Július 06. 19:00, szombat | Életmód
Forrás: HVG

Kutatók szerint új szabványt kellene használni az elhízás szűrésére

Kutatók szerint új szabványt kellene használni az elhízás szűrésére

A jelenlegi módszerrel számos veszélyeztetett kezeletlen marad.

Alacsonyabb elhízási küszöb bevezetését javasolják olasz kutatók, legalábbis a 40 évnél idősebb felnőttek esetében.- írja a HVG. A testtömegindex (BMI) az egyén testmagasságának és -tömegének arányát méri, és a kiszámítása során a kilogrammban mért testtömeget kell elosztani a méterben mért testmagasság négyzetével.

A WHO ajánlása szerint a 18,5 és 24,99 (kg/m²) közé eső BMI megfelelőnek tekinthető, 25 és 30 között túlsúlyos az illető, míg 30 felett már elhízott. Ez a besorolás azonban nem veszi figyelembe azokat a testösszetételben bekövetkező változásokat, amelyek együtt járnak az öregedéssel. Negyvenéves kor felett ugyanis növekszik a testzsír (a maximumát 50 és 60 éves kor között éri el), és az izomtömeg is fokozatosan csökken.

E tényekből kiindulva olasz és libanoni kutatók keresztmetszeti vizsgálatot végeztek 4800 olasz felnőtt bevonásával. Kísérleti alanyaikat, akiknek közel kétharmada nő volt, a WHO által elfogadott BMI-értékek szerint osztályozták. Ezután csontsűrűség-vizsgálat (DEXA) keretében megmérték valamennyiük testzsírszázalékát, és újrakategorizálták őket. A testzsírszázalék figyelembevétele után a férfiak 71, míg a nők 64 százalékát ítélték elhízottnak, szemben a BMI-n alapuló 38 és 41 százalékkal.

A kutatók több tényezőt is figyelembe véve végül arra jutottak, hogy a 40 évnél idősebb férfiak és nők esetében az elhízás azonosítására szolgáló BMI-határérték körülbelül 27 kg/m². „Ez a határérték-csökkenés tekintetbe veszi a fiziológiai különbséget a középkorú és az idősebb felnőttek, valamint a fiatalabbak között” – véli Marwan El Ghoch, a tanulmány egyik szerzője.

A kutatók úgy gondolják, hogy ha továbbra is a WHO-szabványt használják az elhízás szűrésére, sok középkorú és idősebb felnőtt marad észrevétlen és kezeletlen ebből a szempontból, ami körükben fokozza az elhízással kapcsolatos számos betegség kockázatát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Október 05. 08:57, szombat | Életmód

Nagy kapacitású akkumulátoros villamosenergia-tárolót adtak át Győrben

A hazai összes kapacitás közel egyötödét biztosító, 8 megawatt (MW) teljesítményű, 16 megawattóra (MWh) névleges kapacitású akkumulátoros villamosenergia-tárolót adtak át az ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt. telephelyén.

2024. Október 04. 07:46, péntek | Életmód

Kutatás: a magyar nők töredéke jár rendszeresen emlőszűrésre

2024. Október 03. 08:05, csütörtök | Életmód

Háromnapos programsorozattal ünneplik az állatokat a Fővárosi Állat- és Növénykertben

Az állatok világnapjához kapcsolódó Állatszeretet Ünnepen tematikus állomáshelyek, élménypedagógiai programok és kézműves foglalkozások várják az érdeklődőket péntektől vasárnapig a Fővárosi Állat- és Növénykertben