Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Február 20. 07:00, szerda | Helyi
Forrás: saját forrás

Kutyaszorítóban a polgármesterek

Kutyaszorítóban  a polgármesterek

A 84 milliós adósság folyamatosan nő a kamatokkal. Most még úgy látszik, nincs jó döntés.

A Csornai Többcélú Kistérségi Társulás tanácsának tegnapi ülésén a társulást nyomasztó 84 milliós adósság sorsáról folytatták a legnagyobb vitát, ami nem is csoda.

Dr Turi György, a társulás elnöke írásban tett javaslatot az éveken át jogtalanul felhasznált szociális normatíva és kamatainak visszafizetésére. Elmondta, hogy levelet írt több miniszternek és a térség országgyűlési képviselőjének, hogy méltányossági alapon engedjék el a társulás 49 milliós tőke és 35 milliós kamat visszafizetési kötelezettségét. Indokként leírta, hogy a jogtalanul igényelt normatívát hiánytalanul a bágyogszováti és magyarkeresztúri gondozottakra fordították.
A levelekre egyedül Tállai András BM államtitkár válaszolt, aki közölte, hogy nincs joguk méltányosságból elengedni a visszafizetési kötelezettséget. „A korábbi évekhez hasonlóan ebben az évben is várható a helyi önkormányzatok működőképességének megőrzését szolgáló kiegészítő támogatás, mely igénylésének szabályairól szóló miniszteri rendelet megjelenését kérem kísérjék figyelemmel.(…) Bízom abban, hogy a fentiek alapján a társulás a visszafizetési kötelezettség teljesítése mellett működőképességét meg tudja őrizni.”- írta az államtitkár.

Dr Turi György ezt a levelet bíztató jelnek tekintette, és ez alapján javasolta, hogy mivel a társulás az államtitkár által említett támogatásra nem jogosult, a tag önkormányzatok lakosságarányosan vállalják át a kötelezettséget, és majd igényeljék ezt a támogatást.

Aller Imre Kóny polgármestere szerint az államtitkár levelében semmire nem adott garanciát, ha az önkormányzatok vállalják a visszafizetést, és nem kapják meg a támogatást, abba belerokkannak. Így sem tudják hiánymentesen tervezni a költségvetést, plusz terhet nem tudnak a nyakukba venni. Másik probléma, hogy a költségvetésük állapota a visszafizetés nélkül is feljogosítaná őket a támogatásra, ha a visszafizetésre kapnak, a saját problémáikra nem kaphatnak ilyen segítséget. Akkor azt hogy oldják meg? Különösen nagy problémának nevezte, hogy 2007-től több vizsgálat megállapította, hogy jogosulatlanul igényelték a normatívát, 2010-ig mégsem változtattak semmin. A társulási tanácsot 2011-ig senki nem tájékoztatta a törvénytelenségekről.

Dr Turi György egyetértett polgármester kollégájával, és közölte, hogy elnökként ő sem látta a hatósági ellenőrzések megállapításait, és a neki címzett levelek nem jutottak el hozzá.

Bognár Sándor sopronnémeti polgármester felvetette, hogy meg kellene vizsgálni a büntetőjogi felelősséget, amihez Varga Tamás bogyoszlói polgármester is csatlakozott. Ezt kis szavazatkülönbséggel ugyan, de elvetette a tanács.

A most 84 milliós teher, ami a kamatokkal folyamatosan növekszik, láthatóan nyomasztotta a polgármestereket, de a jó megoldást még nem találják. Döntöttek arról, hogy a folyamatban lévő perek lezárását megvárják, de a visszafizetésre kötelező újabb határozatokat nem támadnak meg bíróságon, mert nincs esély a nyerésre, csak a kamat nő az idővel. Amire jogilag még lehet (2010, 2011 évi), arra részletfizetést kérnek. A régebbi kötelezettségek vállalásáról a helyi önkormányzatok képviselő-testületei egyenként hoznak döntést.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 09:00, hétfő | Helyi

Véradások a Rábaközben

Egyetlen véradással három beteg emberen segíthet.

2024. Április 28. 19:00, vasárnap | Helyi

Elkaszált élővilág, elkaszált jövő!

Színesítsük a kertünket háborítatlan védett természeti területekkel!

2024. Április 28. 16:00, vasárnap | Helyi

Hol lesz a héten áramszünet a Rábaközben?

Tervezett üzemszünetek.

2024. Április 28. 13:00, vasárnap | Helyi

A közlekedésbiztonsági vetélkedőn egy család egy új autót nyer

Közlekedik a család.