Városlista
2025. május 21, szerda - Konstantin

Hírek

2015. November 30. 10:00, hétfő | Helyi
Forrás: Red Lemon Média

Laktózintoleranciát okozhat a lisztérzékenység

Laktózintoleranciát okozhat a lisztérzékenység

Tömegeket érint hazánkban a laktóz- és a gluténérzékenység.

Rengeteg tévhit kering a két „betegséggel” kapcsolatban. Mindkettő hasonló panaszokat kiváltó állapot, de míg a tejcukorérzékenység oka részleges vagy teljes enzimhiány, a másik téves immunválasz következménye. Dr. Plósz János gasztroenterológus szerint másodlagos laktózintoleranciát akár lisztérzékenység is okozhat, de van megoldás: laktáz enzim pótlásával megelőzhetők a panaszok.

A laktóz- és a gluténérzékenység bármilyen életkorban, akár felnőttként is megjelenhet, és mindkettő hasi diszkomforttal, puffadással, gázképződéssel, hasmenéssel járhat. Mégis két teljesen különböző emésztőrendszeri problémáról van szó.

Laktóz intoleranciáról akkor beszélünk, ha a vékonybélben részlegesen vagy teljesen hiányzik a tejcukor lebontására képes laktáz enzim. A laktáz mennyisége a születéstől kezdve fokozatosan csökken, így egyénenként eltérő lehet, ki mennyi tejcukorral képes megbirkózni panaszok nélkül. A lisztérzékenység, más néven cöliákia ezzel szemben egy téves immunreakció, amelynek kiváltója a gabonafélékben – többek között búzában, árpában, rozsban – megtalálható glutén, pontosabban annak alkoholban oldódó összetevője, a gliadin.

- A lisztérzékenyeknél a vékonybél nyálkahártyája sorvadásnak indul. Mivel a tápanyagok jelentős része a vékonybélben található bélbolyhokon keresztül jut a véráramba, a betegség súlyos felszívódási zavarokhoz vezet. Kezeletlen gluténérzékenység esetében szinte borítékolható, hogy laktózintolerancia is kialakul, fordítva azonban nem lehetséges, hiszen a tejcukorérzékenység enzimhiány, ami nem okoz eltérést a bél nyálkahártyaszerkezetében – kezdte Dr. Plósz János gasztroenterológus. Rámutatott: a lisztérzékenyek, megfelelő diéta tartása mellett, egészségesnek tekinthetők, így az állapotuk nem befolyásolja a laktózintoleranciát: egyéni hajlam függvénye, kinél milyen mértékű érzékenység alakul ki.

- Akinél a gluténérzékenység váltotta ki és időben elkezdte a lisztmentes diétát, akár meg is szűnhet a másodlagosan kialakult laktózintolerancia, de akinek a szervezetéből korábban is hiányzott a laktáz, annál tartósan megmarad. Ez esetben sem kell azonban teljes mértékben lemondani a teljes tej, és tejes ételek fogyasztásáról. Míg a lisztérzékenység kizárólag a gluténtartalmú élelmiszerek – pékáruk, tészták stb. - teljes kiiktatásával kezelhető, addig a laktózérzékenyek rágótablettaként is elérhető laktáz enzim fogyasztásával megelőzhetik a panaszokat – emelte ki a szakorvos hozzátéve, ha valaki rendszeresen tapasztalja magán a hasi diszkomfort jellegzetes tüneteit, feltétlen kérje gasztroenterológus szakember segítségét, mert a panaszok másfajta érzékenységre, allergiára és betegségre is utalhatnak.

A munkatársaink által most elindott "Glutémnentes övezet" című negyedévente megjelenő magazin a fenti problémákkal küzdőknek segít receptekkel, hasznos tanácsokkal. A magazin első számának megjelenéséről korábbi cikkünkben tudósítottunk, ami a linkre kattintva olvasható.

Címkék: glutén, intolerancia, tej

Ezek érdekelhetnek még

2025. Május 21. 16:16, szerda | Helyi

Felismeri a férfit?

A nyomozók az állampolgárok közreműködését kérik az ismeretlen gyanúsított azonosításához.

2025. Május 21. 13:00, szerda | Helyi

Egészségben éld végig az életed!

Egészségnap Szilsárkányban

2025. Május 21. 09:00, szerda | Helyi

Kábítószer hatása alatt, jogosítvány nélkül vezetett

Összetörte az autóját.

2025. Május 20. 16:00, kedd | Helyi

Allegro nap Szanyban

Néptánccsoportok bemutatója